fbpx
Сьогодні
21:28 08 Січ 2021

ВООЗ: заможні країни скупили більшу частину вакцини, тоді як бідні досі її не мають

Фото Reuters

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що заможні країн скупили більшу частину вакцини від COVID-19, у той час, коли країни з середнім та низьким рівнем доходу ще не отримали вакцину.

Про це повідомив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

За його словами, наразі вакцинацію від коронавірусу впроваджують 42 країни, 36 з них – країни з високим доходом, шість – із середнім.

"Очевидна проблема полягає в тому, що країни з низьким і середнім рівнями доходів ще не отримують вакцину. Це проблема, яку ми можемо і повинні вирішити разом з допомогою COVAX і ACT-Accelerator", – зазначив Гебреєсус.

Як повідомив Гебреєсус, спочатку багаті країни, які є учасницями ініціативи COVAX, скупили більшу частину поставок вакцин, а тепер укладають додаткові двосторонні угоди.

"Це потенційно збільшує ціну для всіх і означає, що люди з групи високого ризику в найбідніших і найбільш маргіналізованих країнах не отримують вакцину", – сказав він.

Також деякі компанії та країни не представили ВООЗ важливі дані, які потрібні для випуску списків екстреного використання. За словами генерального директора ВООЗ, це блокує всю систему закупівель та поставок вакцин.

"Вакцинний націоналізм шкодить нам усім і самознищує", – сказав Гебрейесус.

На думку гендиректора ВООЗ, збільшення вакцинації допоможе обмежити можливість мутації вірусу.

"Зараз ми допомагаємо йому процвітати, якщо ми не знизимо передачу і не будемо проводити вакцинацію на справедливій основі. Забігаючи вперед, я хочу, щоб виробники приділяли пріоритетну увагу постачання і впровадження через ініціативу COVAX. Я закликаю країни, які закупили більше вакцин, ніж їм потрібно, і які контролюють світові поставки, також негайно пожертвувати та передати їх COVAX, яка готова до швидкого розгортання", – заявив гендиректор ВООЗ.

Також він закликав країни та виробників припинити укладати двосторонні угоди за рахунок ініціативи COVAX.

"Жодна країна не є винятком, і їй слід скоротити черги та вакцинувати все своє населення, в той час, як деякі з них залишаються без вакцини. Наука принесла свої плоди, давайте не будемо втрачати можливість захистити життя тих, хто піддається найбільшому ризику, і забезпечити всім економікам шанс на відновлення", – додав він.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: