fbpx
Сьогодні
09:12 07 Січ 2021

Затвердження перемоги Байдена: Конгрес США відновив роботу після захоплення будинку Капітолію

Фото Reuters

Віцепрезидент США Майк Пенс відновив спільне засідання Палати представників та Сенату США о 20:00 за східним часом (03:00 7 січня за Києвом).

Про це пише CNN.

На засіданні Конгрес мав підрахувати та затвердити голоси виборників у кожному з 50 штатів та окрузі Колумбія, остаточно оголосивши про перемогу обраного президента Джо Байдена.

Відкриваючи засідання знову Пенс сказав:

"Ті, хто сьогодні зробив хаос у нашому Капітолії, ви не перемогли. Насильство ніколи не перемагає. Свобода перемагає".

сша протести вашингтон

Фото Reuters

Лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер під час виступу незабаром після відновлення засідання поклав вину за те, що сталося, на президента Трампа.

"Цей храм демократії був осквернений. Це буде пляма на нашій країні, яку не так легко змити. Це страшна незабутня спадщина 45-го президента США, безсумнівно, наша найгірша. […] Це значною мірою було зроблено президентом Трампом. Це його відповідальність, його вічний соромом. Сьогоднішні події, безумовно, без нього не відбулися б. Тепер 6 січня стане одним з найтемніших днів новітньої американської історії", — сказав він.

Лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч МакКоннелл у своїй заяві заявив, що попри те, що сталося, Конгрес сьогодні засвідчить "переможця виборів 2020 року".

"Ми не будемо вклонятися беззаконню чи залякуванню. Ми повернулись на свої посади, ми виконаємо свій обов'язок перед нацією, передбачений Конституцією. І ми зробимо це сьогодні ввечері. […] Вони намагалися порушити нашу демократію, вони не змогли. Вони не змогли перешкодити Конгресу. Це невдале повстання лише наголошує, наскільки важливим для нашої республіки є завдання, яке стоїть перед нами", — сказав він.

конгрес сша

Фото Reuters

Як пише УП, Конгрес проголосував проти спроби скасувати волю виборців Арізони – за це рішення проголосувало 303 членів Палати представників та 93 сенатори.

Як відзначається, через захоплення Капітолію прихильниками Трампа, реакція, за яку голосував Сенат виявилася більш різкою, аніж початкова. Більш того, резолюцію підтримали частина республіканців, які досі уникали цього.

конгрес сша протести вашингтон

Фото Reuters

Нагадаємо, раніше, 6 січня прихильники Дональда Трампа увірвалися в будівлю Конгресу США, де влаштували погром.

В Капітолії того дня почалося засідання Конгресу, де повинні були підрахувати голоси колегії вибірників і затвердити обраного президента – демократа Джо Байдена. Однак у зв'язку із запереченнями республіканців засідання Конгресу було перерване.

Водночас Трамп заявив, що не визнає свою поразку на президентських виборах і "ніколи не здасться".

Як повідомлялося, Байден відреагував на заворушення в Капітолії, а Трамп записав звернення до своїх прихильників.

Поліція змогла зачистити Капітолій, а в результаті сутичок постраждало понад 30 осіб, а ще 4 було убито.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: