fbpx
Сьогодні
14:04 07 Січ 2021

Не "ДНР", і не "ЛНР": у ЗСУ розповіли, як варто називати окуповані території

У Збройних силах України розповіли, які терміни варто вживати щодо окупованих територій.

Перелік хибних та правильних термінів був оприлюднений Управлінням стратегічними комунікаціями апарату.

"Питання термінології у будь-якій сфері важливе і принципове, оскільки точне та відповідне визначення і використання понять забезпечує точність у визначенні та розв'язання проблеми", – наголошують у ЗСУ.

До хибних віднесли такі терміни, як "території самопроголошених/так званих ДНР/ЛНР", "Південний схід України" та "Схід України". Водночас вірно говорити "тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях", "окупована частина Донбасу".

У ЗСУ пояснюють, що "так звані ДНР/ЛНР" – термін, яким ми підтверджуємо існування окремих "самопроголошених" республік, визнання яких добивається Росія. "Неправильне використання даного терміну створює уявлення про особливий характер та відокремленість цих територій, що дає їм підстави претендувати на спеціальний статус, відмінний від решти регіонів України. Однак, за умови вірного формулювання, ми розуміємо що це – території України, які були тимчасово окуповані Росією та сателітними їй терористичними угрупованнями", – пояснюють в Управлінні.

Окрім того, так само терміни "Південний схід України" та "Схід України" може призводити до ряду проблем.

"Схід України" на противагу "великій Україні" – таким терміном Росія та проросійські медіа відокремлюють населення тимчасово окупованих територій від українців, які проживають під легітимним урядом, а відтак створюють напруження у суспільстві і вороже ставлення між громадянами", – наголошують у ЗСУ. Також підкреслюють, що термін "Схід України" та "Південний схід України", розширюють географію конфлікту, адже поняттєво сягають далеко за межі Донецької та Луганської областей.

Правильні терміни для окупованих територій

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: