fbpx
Сьогодні
18:46 06 Січ 2021

У Пакистані суд уперше заборонив "тести на незайманість"

Фото: K.M. Chaudary / AP

Вищий суд Лахора — одного з найбільших міст Пакистану, адміністративного центру штату Пенджаб — визнав незаконним так званий тест двох пальців, за допомогою якого перевіряли незайманість імовірної жертви сексуального насилля.

У своєму рішенні суд визнав таку практику незаконною та неконституційною, порушенням особистої гідності дівчини чи жінки, яка зазнала сексуального насилля, а також дискримінацією на ґендерній основі, передає пакистанське видання Dawn.

Суд зобов'язав органи влади змінити відповідні постанови, які передбачають застосування «тесту двох пальців», а також запровадити просвітницькі кампанії з тим, щоб показати відсутність необхідності в такій практиці.

«Просте фіксування змін без їхнього впровадження не означає, що федеральний чи місцевий уряди діяли згідно з конституцією, законом і міжнародними зобов'язаннями. Тож потрібні спільні зусилля, щоб забезпечити повне припинення тестів на незайманість», — ідеться в рішенні суду.

Що таке «тест двох пальців»?

«Тест двох пальців» передбачає, що лікар перевіряє вагіну жінки одним чи двома пальцями на еластичність і наявність пліви. Теоретично це начебто має показати, чи був у жінки сексуальний контакт, і якщо так, то якого він був характеру.

Цей тест досить довго застосовувався в Пакистані під час медичного огляду жертв сексуального насилля. Лікарі, які його практикували, начебто могли визначити, чи втратила дівчина або жінка цноту. Результати такого огляду використовувалися і як доказ того, що насильства насправді не було.

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що «тест двох пальців» не має «жодного наукового значення чи клінічного підтвердження» і, понад те, є «порушенням прав людини-жертви» й у довготривалій перспективі впливає на її психічне та фізичне здоров'я. За даними ВООЗ, ця практика нині існує принаймні у 20 країнах світу.

Як проти «тесту двох пальців» борються в Пакистані?

У березні 2020 року в штаті Пенджаб, столицею якого і є Лахор, правозахисні організації ініціювали дві петиції до Вищого суду з вимогою заборонити «тест двох пальців» як ненауковий і незаконний.

Нинішнє рішення стосується лише штату Пенджаб, але аналогічна петиція розглядається у вищому суді в пакистанському штаті Сінгх. Ініціатори петиції сподіваються, що рішення суду в Лахорі стане прецедентом, і в майбутньому «тест двох пальців» заборонять на всій території Пакистану.

Для Пакистану проблема є досить актуальною, оскільки в суспільстві дівчат і жінок, що стали жертвами сексуального насилля, часто в цьому звинувачують, пише BBC. Через це про випадки насильства повідомляють украй рідко, а законодавчі та юридичні процедури часто не забезпечують покарання ґвалтівникам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: