fbpx
Сьогодні
12:15 06 Січ 2021

Авіакатастрофа МАУ: Україна впродовж 60 днів подасть зауваження до іранського проєкту звіту

фото: РБК-Україна

Україна разом з іншими зацікавленим сторонами упродовж 60 днів доопрацює отриманий від іранської сторони проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 компанії "МАУ" і подасть до нього свої зауваження та пропозиції.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін, передає Укрінформ.

За його словами, українська сторона надзвичайно задоволена цим результатом, який коштував надзвичайної концентрації зусиль не тільки Україні, а й міжнародним партнерам по коаліції постраждалих держав – Канаді, Великій Британії, Швеції та Афганістану.

"Чому важливий технічний звіт? По-перше, він встановлює всі причини катастрофи. По-друге, саме на основі технічного звіту іранська сторона буде змушена виробити весь комплекс заходів з усунення прогалин і недоліків у системі забезпечення безпеки у небі над Іраном. По-третє, саме матеріали технічного розслідування ляжуть в основу кримінального провадження із притягнення до кримінальної відповідальності усіх причетних до цієї катастрофи посадовців.

По-четверте, саме на основі результатів технічного розслідування значною мірою буде визначатися розмір компенсацій, які іранська сторона має сплатити родичам загиблих", – сказав Єнін.

Він акцентував, що від іранської сторони отриманий лише проєкт технічного звіту, який потребує доопрацювання з боку інших країн-учасниць технічного розслідування, зокрема держави-експлуатанта, держави-виробника повітряного судна, в даному разі США, та інших зацікавлених сторін.

"Ми цю роботу надзвичайно ретельно протягом найближчого часу зробимо. Далі іранська сторона має або врахувати, або не врахувати наші зауваження і пропозиції, про що в подальшому буде проінформована Рада ICAO. Це буде результат консолідованої праці. На сьогодні важко встановити конкретну дату (доопрацювання проєкту технічного звіту. – ред.), але я більш ніж переконаний, що ми вкладемося у встановлений конвенцію 60-денний термін", – заявив Єнін.

Він зауважив, що наразі не хотів би забігати наперед і коментувати питання довіри, об'єктивності й неупередженості отриманого від іранської сторони документа.

"Можу сказати, що до окремих етапів технічного розслідування долучалися представники всіх зацікавлених держав. У які висновки усе це вилилося, ми побачимо при аналізі цього документа. За результатами опрацювання нами будуть вироблені рекомендації, які іранська сторона врахує у подальшій організації безпеки польотів над своїм небом", – повідомив заступник міністра.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: