fbpx
Сьогодні
22:23 05 Січ 2021

Люди з депресією надають перевагу депресивним мемам: дослідження

Британські науковці виявили, що люди з важкими депресивними симптомами полюбляють депресивні меми більше, аніж звичайні.

Про це пише Na chasi із посиланням на дані дослідження вчених з університету Шефілда.

Вважається, що емоційний стан людини суттєво впливає на когнітивні здібності — при депресії чи тривозі різко збільшується очікування чогось поганого. Іншими словами, організм вже завчасно очікує, що може відбутись щось негативне.

Саме тому люди з депресією частіше помічають саме погані речі — вони приділяють більше уваги на ті факти, що підтверджують їхні переживання.

Науковці вирішили провести експеримент. Вони знайшли 21 волонтера, яких розподілили на групи, в залежності від депресивних симптомів, визначених за стандартним опитуванням.

Під час експерименту добровольці дивились на чорний екран, на якому було зображено фіксувальний хрест. Потім учасникам дослідження одночасно показували два меми — нейтральний та негативний.

Кожну пару мемів показували протягом чотирьох секунд. В той самий час вчені фіксували, куди саме більше дивились волонтери та де саме вони фіксували свій погляд.

Депресія

Вчені з'ясували, що спочатку всі учасники, незалежно від їхніх депресивних симптомів, дивились на мем про депресію: на ньому вони частіше фіксувалися в перші мілісекунди. Водночас учасники з важчими депресивними симптомами затримували погляд на мемах про депресію довше та частіше.

Це доводить факт того, що депресивні люди можуть навіть несвідомо налаштовувати себе на негативні обставини, що з часом може призвести навіть до погіршення загального самопочуття та всієї ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: