fbpx
Сьогодні
17:48 05 Січ 2021

У КСУ виступили проти відсторонення Тупицького: заява

5 січня відбулися збори суддів Конституційного Суду України, які зробили заяву у зв'язку із указом президента України Володимира Зеленського про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького.

Відповідна заява була опублікована на сайті КСУ.

Суд розглянув питання щодо ситуації, яка склалася у зв'язку з виданням президентом Володимиром Зеленським указу про відсторонення голови КС Олександра Тупицького.

Судді посилаються на Конституцію України, яка гарантує їм недоторканність.

"Суддя Конституційного суду України здійснює свої повноваження, керуючись Конституцією та Законом України "Про Конституційний суд України", на засадах верховенства права (частина перша статті 24 закону "Про Конституційний суд України").

Збори суддів КСУ звертають увагу на неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи Конституційного Суду України, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини", – йдеться у тексті заяви.

Заява КСУ 5 січня

Заява КСУ 5 січня

Водночас в заяві відсутні оцінки законності або конституційності указу президента, а також відомості про його можливе подальше невиконання КС.

Нагадаємо, 29 грудня президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

У КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: