fbpx
Сьогодні
21:03 05 Січ 2021

В Україні створять реєстр вакцинованих проти COVID-19: яка інформація в ньому буде

У випадку створення в Україні реєстру вакцинованих проти коронавірусу осіб вносити туди персональні дані пацієнтів можна буде лише з їхньої письмової згоди.

Про це розповіла в ефірі телеканалу "Україна 24" адвокатка з медичного права Алла Цимановська.

"В проєкті постанови Верховної Ради про національний план вакцинації населення України вносяться тільки ті дані, які є статистичними, тобто передбачається, що такі дані будуть тільки стосовно кількості вакцинованих осіб, а також про вплив вакцини на стан поширення коронавірусу в Україні. Тобто персоналізованих даних не буде передбачено в даному реєстрі. У разі, якщо такий реєстр буде персоналізований, тобто будуть зазначені відомості щодо ПІБ, або дата народження, або адреса реєстрації вакцинованих осіб, такі дані повинні бути представлені з наданням згоди пацієнта, який вакцинується", – пояснила вона.

За словами юристки, таку інформацію необхідно буде обробляти у відповідності до закону України про захист персональних даних.

"Стосовно обробки персональних даних, вакцинована особа повинна надати однозначно письмову згоду на обробку таких даних. У разі, якщо вона не надала таку згоду, інформація не має бути оброблена збоку МОЗ або департаментів, які будуть відповідати за ведення реєстрів. Крім того, інформація щодо пацієнта є лікарською таємницею і повинна бути забезпечена анонімністю збоку медичних працівників та іншого персоналу, що перебуває у трудових відносинах у закладах охорони здоров'я", – зазначила Цимановська.

На запитання, навіщо цей реєстр потрібен, адвокатка відповіла:

"Наша позиція така, що відмова (від вакцинації – ред.) фіксується з зазначенням персональних даних, імені, прізвища та по-батькові пацієнта, який відмовився від вакцинації, і в майбутньому, якщо він захворів на COVID-19, в уряду і медичних закладів, що відповідають за вакцинацію, є підтвердження, що пацієнт відмовився, і це особиста відповідальність пацієнта".

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: