fbpx
Сьогодні
19:35 05 Січ 2021

Колишній білоруський силовик заявив, що в США знали про плани щодо усунення Шеремета ще з 2012 року

Ексспівробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який раніше оприлюднив плівки, де згадується ім'я журналіста Павла Шеремета заявив, що американські дипломати та спецслужби знали про аудіозапис ще з 2012 року.

Про це він заявив у ефірі "Україна 24".

"Саме білоруські спецслужби в 2012 році планували вбивство, фізичне усунення тих людей, які перераховані на плівках. Також там був (російський політолог – ред.) Андрій Суздальцев, якого на записі немає, але у мене є інформація, що планувалося його вбивство. Те, що це могло бути зроблено шляхом замовлення, я це підтверджую", – зазначив Макар.

Він розповів, чому плівки були оприлюднені саме зараз.

"Я вже говорив, що, отримавши ці дані 2012 року, прослухавши, я почув там ім'я мого друга Олега Алкаєва, я зрозумів, що мені потрібно зберегти йому життя, звернувся до американських дипломатів, передав інформацію. Пізніше я дізнався, що Алкаєв отримав повідомлення від кримінальної поліції, що йому потрібна охорона, не можна виїжджати з території Німеччини. Також я назвав імена всіх тих, кого планувалося усунути. Вчора мені говорили, що я б міг шляхом публікації врятувати життя Павлу Шеремету. Думаю, що якби я тоді, в 2012 або 2013 році опублікував даний запис, не зміг би сьогодні допомогти своїй країні», – заявив колишній правоохоронець".

Він наголосив, що для того, щоб опублікувати цю інформацію, потрібно було бути впевненим, що людям, які мають відношення до розмови, не загрожуватиме небезпека.

"Даний запис оригінальний, була пророблена фоноскопічна експертиза, вона дала позитивні результати. І буде в подальшому, якщо потрібно, проведена біометрична експертиза, тому що є пристрій, на який робився запис. Також я вчора спілкувався з українськими дипломатами, можу припускати, це були якісь представники спецслужб, в ході наших розмов були досягнуті домовленості, що я особисто дам свідчення в Україні в Генпрокуратурі, а також надам будь-яку іншу інформацію, яку отримаю і яка буде доказом того, що замовником злочину є білоруські спецслужби", – заявив Макар.

"Вони (американські дипломати і спецслужби – ред.) все це знали з 2012 року, також я сьогодні дивився виступ Андрія Суздальцева, він говорить, і я з ним згоден, що американська сторона повідомила про це Росії, з приводу вбивства Шеремета, але, на жаль, ми бачимо, що сталося", – додав експравоохоронець.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ще в 2012 році секретні служби Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою Павла Шеремета, що було здійснено в 2016 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: