fbpx
Сьогодні
21:04 04 Січ 2021

Справа Шеремета: у Білорусі прокоментували скандальні плівки

Скандальні аудіозаписи з КДБ Білорусі, де обговорюється вбивство журналіста Павла Шеремета, потрапили до рук білоруських опозиціонерів ще в 2012 році, однак тоді в публікації не бачили сенсу, оскільки не вірили в справедливе розслідування.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу "Україна 24".

"Цей запис з'явився саме зараз і він опублікований. Вплинуло те, що зараз відбувається в Білорусі, те, наскільки саме народ став згуртовуватись і виступав проти режиму Лукашенка, який існує. Я зрозумів, що моя допомога важлива і потрібна", – розповів представник ініціативи Білоруський народний трибунал Ігор Макар.

Нині опозиціонери тримають зв'язок зі свідками, які особисто були присутні під час розмови про вбивство Шеремета в стінах КДБ і зараз переховуються за кордоном, але готові свідчити для України.

"Один зі співробітників Комітету держбезпеки, на моє щастя, зміг виїхати. Саме він володіє дуже серйозною інформацією, він спілкувався з людьми, які є на цій плівці. Він готовий дати свідчення в Генпрокуратурі України і в суді", – заявив Макар.

Українські правоохоронці вже отримали всі записи та документи і долучили їх до справи про вбивство Шеремета. Слідство насамперед має встановити оригінальність усіх даних. Правоохоронці домовилися про слідчі дії і готові співпрацювати з упорядником злитих матеріалів.

Проте заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що на долю підозрюваних нові подробиці слідства навряд чи вплинуть.

"Можу сказати, що ці нові факти, документи, ніяк не вплинуть безпосередньо на підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета, тих, хто знаходиться вже в суді, оскільки дана інформація має відношення до однієї з версій замовлення вбивства Павла Шеремета, а підозрювані, які знаходяться в суді, є виконавцями, а не замовниками", – заявив Геращенко.

"Плівки" стануть важливими після зміни влади в Білорусі, переконують тамтешні політологи. За словами ескпертів, тоді й може розпочатися реальне розслідування вбивств політичних опонентів Олександра Лукашенка.

"Надалі при зміні влади, звичайно, ці записи будуть затребувані в Білорусі, а наразі вони будуть затребувані, я сподіваюся, міжнародною спільнотою. Європейський Союз може зацікавитися тим, яким чином на території Німеччини планувалися вбивства людей, які мають там політичний притулок", – розповів голова білоруського руху "За Свободу" Юрій Губаревич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: