fbpx
Сьогодні
14:51 04 Січ 2021

КСУ планує 5 січня розглянути указ президента про відсторонення Тупицького, - депутатка

Ольга Совгиря

Конституційний Суд України планує 5 січня провести збори для розгляду питання щодо указу президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови КС Олександра Тупицького.

Про це повідомила представник Верховної Ради в КС Ольга Совгиря ("Слуга народу").

"За наявною інформацією на завтра, 5 січня, призначено збори суддів Конституційного Суду, на яких будуть розглядатися питання щодо указу президента України "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року №607/2020 (щодо відсторонення Тупицького О.М. від посади судді Конституційного Суду строком на 2 місяці)", – написала депутатка у соцмережах.

Водночас вона наголосила, що Конституційний Суд не має повноважень за власною ініціативою розглядати питання й ухвалювати рішення щодо конституційності будь-яких актів (включаючи укази президента України), зокрема і на зборах суддів або на спеціальних пленарних засіданнях.

"Питання про конституційність зазначеного указу президента може бути розглянуто Конституційним Судом виключно у разі подання до Суду відповідного конституційного подання в порядку, передбаченому Конституцією і законом "Про Конституційний Суд України". Рішення щодо конституційності будь-якого акту, зокрема і указу президента, може бути ухвалено виключно на пленарному засіданні", – уточнила Совгиря.

Вона також звернула увагу, що ухвалення Конституційним Судом будь-якого рішення щодо неконституційності указу президента без дотримання порядку, передбаченого законом і в інтересах одного із самих суддів КС, може містити склад злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

"Оскільки указ президента України є чинним, не визнавався у встановленому порядку незаконним чи неконституційним, відповідно до частини 3 статті 106 Конституції України, він є обов'язковим до виконання на території України. Таким чином, на зборах суддів чи спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду може бути вирішено питання виключно про подальшу організацію роботу Суду з урахуванням відсторонення судді Тупицького О.М. від посади судді Конституційного Суду", – додала Совгиря.

Нагадаємо, 29 грудня президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

У КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: