fbpx
Сьогодні
14:46 03 Січ 2021

Голова держпідприємства "Медичні закупівлі": Степанов сам визначив постачальника вакцини

У держпідприємстві "Медичні закупівлі" заявили, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу для України, тим самим перевищивши свої повноваження.

Про це написав глава "Медичних закупівель" Арсен Жумаділов, передає РБК-Україна.

У "Медзакупівлях" підкреслюють, що з весни по сьогодні потрібно було підписати принаймні 4-5 угод із кількома виробниками, що випускають вакцини за різними технологіями. Натомість станом на 29 грудня Україна не закупила жодної вакцини на комерційній основі.

За словами глави "Медзакупівель", 21 грудня міністр охорони здоров'я на нараді в прем'єр-міністра заявив про зрив переговорів з виробниками вакцин, оскільки ДП вимагало банківську гарантію на передоплату. Жумаділов підкреслив, що це стандартна процедура.

У зв'язку з цим глава Кабінету міністрів Денис Шмигаль доручив підприємству працювати з ринком виключно через МОЗ, а Степанов цього ж дня підтвердив, що всі дії щодо закупівлі вакцини мають погоджуватись міністерством.

"Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкуретний тиск на постачальника", – зазначив він.

Жумаділов наголосив, що станом на сьогодні Україна дійсно могла мати вже два контракти, а не один, по двох різних вакцинах.

"Від січня місяця єдина функція, що її виконує МОЗ стосовно закупівлі вакцини, має полягати в комунікації – підтверджувати, якщо звертатимуться, виробникам вакцин повноваження ДП щодо контрактування вакцини. Підігравати далі міністру Степанову в його бездарних спробах вести переговори… я не планую", – підсумував він.

Раніше в "Голосі" звинуватили Степанова у зриві закупівлі вакцини проти COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: