fbpx
Сьогодні
20:25 03 Січ 2021

Дослідники підтвердили здатність собак "діагностувати" зараження коронавірусом

Французькі та ліванські вчені показали, що навчені собаки можуть визначити людей, які заразилися новим коронавірусом.

Причому, в деяких випадках, вони справляються з поставленим завданням на 100%, повідомляє Naked science.

В експерименті вчених взяли участь 177 осіб, приблизно половина з них хворіла на COVID-19, а також шість собак, які пройшли спеціальне навчання. У кожному сеансі експерименту зразки з запахом поту здорових і хворих людей поміщали в спеціальні ємності, які показували кожній з собак одночасно. Ні дресирувальник, ні тварина заздалегідь не знали, в який з ємностей виявиться «інфікований» зразок.

Деякі собаки справлялися з тестом на 76%, а деякі – на 100%. Разом з тим, вчені поки не знають, за якими саме маркерами тварини визначають зараження. Але після того, як коронавірус проникає в клітини тіла, він розщеплює певні молекули, які потрапляють в навколишнє середовище через піт, дихання, слину та інші біологічні рідини, утворюючи леткі органічні сполуки.

Їх, ймовірно, і вловлює надчутливий собачий ніс, який має до 300 мільйонів нюхових рецепторів (для прикладу: у людини таких всього близько шести мільйонів). Приблизно те ж відбувається при «виявленні» собаками певних видів раку. Вчені вказують і на недоліки свого дослідження: наприклад, одні і ті ж зразки часом показували собакам кілька разів.

Вчені відзначають, що потрібні додаткові дослідження, але вважають, що вже зараз є підстави вважати, що собаки зможуть замінити процедуру тестування на COVID-19 в громадських місцях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: