fbpx
Сьогодні
21:57 02 Січ 2021

Тупицький не має права ходити на роботу, — суддя

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький не має права приходити на роботу після його відсторонення.

Про це заявив в ефірі каналу "Україна 24" ексголова КСУ Станіслав Шевчук, коментуючи заяву суду про неконституційність указу президента.

"Це не заява суду, це заява правового департаменту з незрозумілим вмістом. Що стосується звільнення пана Тупицького — про це мова не йде, це тимчасове відсторонення від посади, як судді та як глави суду на час проведення слідчих дій, оскільки відповідно до Кримінального процесуального кодексу президент є фігурою, яка забезпечує усунення з посади осіб, які перебувають під підозрою.

В цілому це унікальна ситуація, коли суддя і голова суду Тупицький, якому вже висунуто підозру, продовжує займатися якимись незрозумілими речами. Він збирає спеціальне засідання на 5 січня, але не має жодних повноважень не те що скликати якесь засідання, а й приходити на роботу. До того ж, це не є повноваженнями КСУ, теоретично це можуть бути збори суддів, але вони не є процесуальними, це просто обговорення загальних питань. Вони можуть зібратися, але без пана Тупицького", — сказав він.

За словами Шевчука, необхідно почати процедуру звільнення скандального голови КСУ.

"Уже давно пора почати дисциплінарну процедуру звільнення пана Тупицького в установленому порядку, досі КСУ цього не зробив. Це дуже небезпечний прецедент, указ президента є чинним, і судді, які прийдуть на засідання, таким чином пошлють суспільству сигнал, що вони не визнають указ президента. Це основа руйнування правової держави", — сказав він.

Нагадаємо, 29 грудня президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

У КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: