fbpx
Сьогодні
08:12 01 Січ 2021

"Україна завжди повертатиме додому всіх своїх громадян": Зеленський у першому дописі 2021 року розповів про повернення українців з Сирії

Президент України Володимир Зеленський у своєму Телеграмі повідомив про повернення в Україну наших громадян з Сирії – це жінки з дітьми. Кілька років їх утримували у надзвичайно жахливих умовах у таборах для переміщених осіб

"Уже 2021 рік. Рік нових надій і нових можливостей. А ми і цей рік починаємо з того, що вкрай важливо для кожної нормальної держави. Підкреслю, саме для нормальної держави, у якій ключовою цінністю є саме людина, а не політична чи олігархічна доцільність.

Додому нарешті повернулися наші громадяни з Сирії – це жінки з дітьми. Кілька років їх утримували у надзвичайно жахливих умовах у таборах для переміщених осіб. Там, де немає життя і де пекло стає повсякденністю.

Для держави це було одним із найскладніших завдань останнього часу – дістати їх звідти. Для цього працювали і наші дипломати, і спецслужби України, і партнерські спецслужби. Це про реальну, а не фейкову спецоперацію. Це про те, як усе відбувається в реальному житті, а не в бойовиках чи на ток-шоу.

Спочатку на заваді стояли інтенсивні бойові дії на території Сирії, а потім діяло суттєве обмеження через пандемію. Відсутність єдиних центрів влади в регіоні, геополітичні торги, постійні зміни позицій партнерів. Все це ускладнювало роботу. Але нам вдалося. Вдасться витягнути й інших.

Ключове. Україна завжди повертатиме додому всіх своїх громадян, якими б вони не були і де б не потрапили в біду. Це аксіома. Спочатку – додому, а потім уже розбираємося по суті.

Тому що ми всі насправді – одна родина. І кожен у родині заслуговує на те, щоб йому дали шанс і допомогли. Скажу більше: якщо громадянство України є, то це вже достатня підстава для того, щоб держава мобілізувала увесь свій ресурс на допомогу. Так вчиняють сильні. Так вчиняють великі сучасні держави. Все інше – банальні спекуляції.

Ймовірно, хтось уже завтра скаже: а навіщо допомагати саме цим людям? Це ж був їхній вибір. Так, будь-хто може зробити будь-який вибір. Але якщо наш громадянин потрапив у складну ситуацію в іншій частині земної кулі і просить нас про допомогу – ми обов'язково допоможемо. Будь-яка інша позиція неприйнятна. А подібні питання завжди показують, який шлях нам усім як суспільству ще належить пройти, щоб стати сильними і щирими.

Ось цю звичку треба залишити в минулому. Звичку допомагати лише тим, хто подобається або вважається корисним.

Держава має працювати для всіх.

Нехай разом з коронавірусом у новому році зникне і старий політичний вірус розділення людей на тих, хто «свій», і тих, кого треба підкорити або можна ігнорувати.

Цивілізована країна має цінувати кожне життя, поважати кожну долю. Україна навчилася бути такою й залишатиметься саме такою країною.

Щасливого нового року кожному з вас!"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: