fbpx
Сьогодні
18:45 01 Січ 2021

Верещук заявила про відсутність конституційної кризи

Народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Верещук вважає, що в Україні немає конституційної кризи.

Про це вона заявила в ефірі телеканалу "Україна 24", коментуючи скандал навколо скасування Конституційним судом України антикорупційної реформи і відсторонення від посади голови КСУ Олександра Тупицького.

"Швидше за все, не можна було (уникнути конституційного скандалу – ред.), тому що рішення Конституційного суду були такими, як ми побачили, і вони за такою логікою рухалися. Я не думаю, що це були спонтанні рішення, це були рішення продумані. Я далека від думки, що судді КСУ на чолі з паном Тупицьким не знали, що вони роблять і не знали, на що прирікають владу, опозицію і конституційний процес", – зазначила Верещук.

При цьому Верещук вважає, що в Україні немає конституційної кризи:

"Морально-етична – так, політична в даному контексті – так, але з Конституцією всі добре, з її виконанням не все гаразд. Тому називати процеси, які зараз відбуваються, кризою не можна. КСУ засідає, він розглядає якісь рішення".

На її думку, питання в іншому:

"Суспільство ставило питання суддям КСУ, чи мають вони право перебувати на посадах, виходячи в своїх рішеннях за правові норми і межі своїх повноважень. І президент намагався вирішити в такий спосіб, яким він запропонував парламенту. Кабмін і парламент намагалися вирішити в іншому виконанні. Переміг консенсус, ми запропонували три законопроєкти, деякі вже стали законами".

Нагадаємо, що 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

В НАЗК заявили, відповідне рішення судді ухвалили у власних інтересах.За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли у свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

29 грудня президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: