fbpx
Сьогодні
14:45 01 Січ 2021

Австралія планує побудувати найбільший інфраструктурний проєкт в Антарктиді. Екологи проти

Уряд Австралії оголосив про плани побудувати в Антарктиді новий аеропорт зі злітно-посадковою смугою — в разі втілення вони стануть найбільшим інфраструктурним об'єктом на континенті. Влада каже, що аеропорт допоможе в дослідженні регіону, тоді як екологи вказують на його шкоду довкіллю.

Про плани уряду Австралії стало відомо ще в липні цього року. Йдеться про будівництво аеропорту та бетонної злітно-посадкової смуги в районі станції Дейвіс — однієї з трьох австралійських дослідницьких станцій в Антарктиді. Станцію, яка існує з 1957 року, обслуговують 19 людей.

Австралійська влада пояснювала необхідність будівництва тим, що без аеропорту науковці-полярники не зможуть у разі необхідності оперативно прибувати до станції. Крім того, інфраструктурний проєкт — частина зусиль Канберри з протидії впливу Китаю в регіоні.

У межах проєкту Австралія планує побудувати злітно-посадкову смугу завдовжки 2,7 кілометра й завширшки 40 метрів. На неї знадобиться 115 тисяч тонн бетону. Наразі проєкт оцінюють щодо екологічності й вартості. У разі схвалення будівництво почнеться не раніше 2023 року й завершиться не раніше 2040-го.

Чому екологи проти?

Опитані The Guardian фахівці стверджують, що будівництво аеропорту й злітно-посадкової смуги в Антарктиді не буде корисним для практичної науки та є просто марною тратою бюджетних коштів.

«Хоч цей проєкт робиться в ім'я науки, мало хто з науковців підтримує його. Він радше має символічне значення — утверджує присутність і амбіції Австралії [в Антарктиді]», — говорить Шон Брукс, дослідник екології Університету Тасманії.

Проблеми можуть виникнути ще на етапі відправлення будівельних матеріалів, що може тривати понад 10 років і потребуватиме близько 100 рейсів криголамів. Крім того, на місці будівництва зберігатимуться вибухонебезпечні речовини, зокрема паливо для літаків.

Понад те, вже після будівництва діяльність аеропорту може заважати тваринам, зокрема морським котикам і пінгвінам Аделі, які живуть неподалік від станції. Так, звуки літаків можуть відлякати самок пінгвінів, які висиджують яйця, і перетворити їх на легку здобич для хижаків.

Що на це кажуть прихильники проєкту?

Одним із головних лобістів будівництва аеропорту є Антарктичне управління Австралії, зокрема його голова Кім Елліс.

У відповідь на запит The Guardian там повідомили, що відсутність аеропорту зараз загрожує фактичним призупиненням польотів до Антарктиди, бо чинна посадкова смуга на аеродромі Вілкінс потерпає від глобального потепління та щороку стає дедалі недоступнішою.

Утім екоактивісти стверджують, що насправді це не є проблемою — достатньо лише замінити літаки з колісними шасі на літаки з лижним шасі. Такими свого часу вже послуговувалися американські військові під час евакуації одного з полярників у 2008 році.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: