fbpx
Сьогодні
20:07 31 Гру 2020

Кулеба назвав найбільші провали МЗС у 2020 році

Фото Reuters

За оцінкою глави МЗС, найбільшими провалами дипвідомства стала робота на іранському та угорському напрямках.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро кулеба розповів у інтерв'ю ТСН.

На прохання журналістів назвати три найбільших провали МЗС у 2020 році, Дмитро Кулеба спершу згадав проблему з Іраном, а потім – з Угорщиною.

"Провали. Треба налаштуватися на самокритику. Я б хотів, щоб ми вийшли на конкретні результати у перемовинах з Іраном щодо нашого збитого літака. Попри весь наш тиск, попри всі наші намагання вести перемовини і так, і так, станом на кінець року іранська сторона все-таки не виконала ті обіцянки, які вона давала. Ми так і не отримали, наприклад, технічний звіт про катастрофу, і не змогли просунутися в переговорах. Тобто, багато було зроблено, ми далеко просунулася, але недостатньо для того, щоб вийти на той результат, якого ми очікували", – зазначив міністр.

Водночас Кулеба заявив, що будь-яке терпіння має межу.

"Ми можемо перейти до фази судового розгляду, тільки якщо зрозуміємо, що всі можливості врегулювати це питання з Іраном вичерпано. І зрозуміти це має не лише Україна, а й інші постраждалі країни. Я наголошую, що в процесі переговорів з Іраном Україна не діє сама. Ми є лідером команди постраждалих країн і виступаємо від їхнього імені. Тому це має бути наше спільне рішення", – пояснив дипломат.

Ситуацію з Угорщиною Кулеба описав двояко:

"Як це не дивно, Угорщину я теж віднесу до провалів. Але, знаєте, відносини з Угорщиною вони такі: то здобуток, то провал. Наприклад, коли Угорщина не виступила проти надання Україні статусу партнера з розширених можливостей НАТО, це, очевидно, я вважаю здобутком української дипломатії", – підкреслив Кулеба.

На його думку, втручання Угорщини в місцеві вибори у 2020 році "безперечно було провалом". З іншого боку, факт того, що Угорщина не стала врешті-решт виступати проти надання Україні статусу партнера з розширених можливостей НАТО, Кулеба назвав українською перемогою.

Також до здобутків української дипломатії за 2020 рік Кулеба зарахував створення Люблінського трикутника, Кримської платформи та досягнення прогресу у стосунках з Туреччиною, Великою Британією та Румунією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: