fbpx
Сьогодні
22:48 29 Гру 2020

На сербському кордоні виявили археологічні артефакти з України, які маскували під паркет

У ніч на 29 грудня 2020 року на прикордонному переході Сербська Црня сербські митники у співпраці з поліцією виявили та запобігли спробі контрабанди багатої археологічної колекції з понад 2000 антикварних предметів різних періодів.

Про це пише Балканський оглядач.

Ця незвичайна колекція була виявлена ​​на в'їзді в країну у вантажівці з румунськими номерами, якою керував 46-річний громадянин Сербії. Вантажівка, яка перевозила паркет з України до Сербії, стояла на черзі для регулярного в'їзного контролю протягом вечора, а водій на запит митників, про що повідомити, сказав, що він перевозить лише два пакети цукерок, а також товар, який вказано в митній документації.

Під час детального огляду транспортного засобу було встановлено, що кабіна вантажівки та бічний ящик для інструментів були заповнені незадекларованим антикваріатом різних періодів: епохи бронзи, візантійського періоду, середньовіччя, а також предметів давніх слов'ян та кельтів. Всього митники нарахували 2113 предметів, серед яких найчисленнішими є підвіски, персні, різні інструменти та зброя, один більший камінь та кілька менших металевих фігур.

Серед декоративних предметів є браслети, брошки, шпильки, а також затиски для волосся, тоді як серед зброї було багато наконечників для списів, стріл, сокир і навіть булави.

З повсякденного посуду колекція також містить кілька ложок, голки, різці, ключі, шпори, пряжки ременів, ґудзики та монети. З огляду на розмір та різноманітність колекції, визначити вартість без експертної оцінки неможливо, і всі предмети будуть передані на експертизу. Однак очевидно, що він має велику історичну та археологічну цінність.

Виявивши порушення, водій сказав митникам, що колекція не є його, але він погодився перевезти її з України до Сербії за невелику плату, і що йому сказали, що хтось зв'яжеться з ним після його прибуття до країни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: