fbpx
Сьогодні
11:55 29 Гру 2020

Арахамія назвав головні досягнення і провали Ради у 2020 році

English version here

Фото: Рубрика

Відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, ухвалення законів про деривативи та про внутрішній водний транспорт, а також завершення першого етапу реформи децентралізації можна вважати історичними досягненнями Верховної Ради в 2020 році.

Про це сказав у коментарі "Інтерфаксу-Україна" голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Якщо проаналізувати наші власні очікування і реалізацію, то виконали ми нашу програму приблизно на 70%. Досягнення, які можна вважати історичними, – це насамперед відкриття ринку землі, чого протягом 30 років не могла зробити жодна політична сила, це також ухвалення закону про внутрішній водний транспорт, оскільки у нас це питання не було врегульоване, то річка в Україні була завантажена лише на 5%, коли у сусідніх країнах – це 30-35%, а взагалі у всьому світі судноплавні річки – це достатньо великий транспортний вузол, через який проходить величезна кількість вантажів, що зберігає, зокрема, і дороги, оскільки це найдешевший вид транспорту", – зазначив депутат.

Серед важливих рішень парламенту в році, що минає, за словами Арахамії, – і ухвалення закону про деривативи. Політик наголосив, що "десять років не могли в Україні ухвалити цього закону, який мало зрозумілий простому громадянину, але наслідки його прийняття ми побачимо вже в 2021 році".

Водночас він звернув увагу і на закон про легалізацію грального бізнесу в Україні.

"Він у тіньовому вигляді існував взагалі без будь-яких платежів і стимулював корупцію, нарешті виходить із тіні і люди починають купувати ліцензії", – зауважив Арахамія.

Парламентарій також акцентував і на завершенні першого етапу реформи децентралізації. Так, у "Слузі народу" переконані, що передбачене нею укрупнення районів дасть змогу державі заощадити майже 10 млрд грн, які підуть до ОТГ, на громади, тобто "не на утримання чиновників, а на конкретні проекти, які вони зможуть реалізовувати для громадян".

Окрім того, Арахамія зупинився і на "провалах" у роботі Верховної Ради в 2020 році.

"Не встигли з реформою СБУ, не встигли створити Бюро економічної безпеки замість фіскальної служби, не встигли ухвалити в другому читанні закон про референдум, не встигли провести амністію капіталів. З великих реформ це, мабуть, все: у програмі вони вже практично на виході, там 95% готовності, але через коронавірус довелося відкласти", – сказав він.

При цьому голова фракції вважає, що в січні 2021-го парламент приступить до реалізації намічених планів.

"Думаю, що за перший квартал ми спробуємо це наздогнати. І сподіваюся, що програму на наступний рік навіть перевиконаємо, щоб наздогнати "хвіст" 2020-го", – додав Арахамія.

Раніше в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Арахамія спрогнозував, що Рада зможе в лютому ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект №3613 про народовладдя через референдум.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: