fbpx
Сьогодні
19:57 28 Гру 2020

Третьякова заявила, що Рада та Кабмін напрацювали великий законопроект про "чесний" прожитковий мінімум

Верховна Рада спільно з урядом напрацювали великий законопроект про повернення в домогосподарства сплачених податків у розмірі прожиткового мінімуму на кожну утримувану особу, повідомила керівник комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція "Слуга народу").

"Центрова реформа і взагалі та, яка абсолютно змінить обличчя соціальної політики в Україні, – це має бути повернення в домогосподарства сплачених податків на розмір прожиткового мінімуму на кожну утримувану особу. Це дуже складна реформа і стосується вона того, що зовсім змінюється фінансова політика щодо держбюджету, фінансування місцевих органів самоврядування. Щоб її провести, потрібне долучення центральних органів виконавчої влади", – пояснила вона під час підсумкової прес-конференції в понеділок.

За словами Третьякової, спільно з Міністерством соцполітики та прем'єр-міністром підготовлено план законодавчих робіт наступного року, й зазначена реформа є однією з основних.

"Власне, розмір прожиткових мінімуму – це те, чим займався комітет протягом року своєї роботи: ми провели комітетські та парламентські слухання, і вони вивелися у великій, на 500 сторінок порівняльній таблиці, законопроект №3515, який наразі допрацьовують центральні органи виконавчої влади. І я сподіваюся, що ми встановимо нарешті в Україні чесний прожитковий мінімум", – пояснила вона під час підсумкової прес-конференції в понеділок.

Водночас політик звернула увагу на те, що "бюджетний" і "чесний" прожиткові мінімуми досі постійно відрізняються в Україні, й "у бюджеті використовувалася занижена величина".

"Під час затвердження бюджету на 2021 рік комітет активно працював над тим, щоб зменшити різницю між цими прожитковими мінімумами, і законопроект №3515 декларує, що в прожитковому мінімумі є основна фізична суть – це собівартість проживання однієї людини в домогосподарстві або сім'ї. І ось це проживання – це те, на що держава не може накладати податки, або ж, якщо вона їх накладає, то вони мають повернутися в сім'ю. І коли ми говоримо про оподаткування в домогосподарстві, то йдеться не про додатковий податок, а про те, що держава має забезпечити прожитковий мінімум кожному громадянинові", – додала Третьякова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: