fbpx
Сьогодні
09:13 26 Гру 2020

У Грузії прийняли резолюцію, яка закріплює рух країни до ЄС та НАТО

Парламент Грузії ухвалив резолюцію щодо зовнішньої політики, що складається з 16 пунктів і стосується відносин із країнами ЄС, Сходу, США та Росією.

Про це повідомляє Грузия.Online.

Згідно з постановою, деокупація і повернення вимушених переселенців оголошені парламентом головним зовнішньополітичним завданням Грузії. Провладна "Грузинська мрія" називає інтеграцію в Європейський Союз і НАТО безальтернативними зовнішньополітичними пріоритетами і заявляє про продовження "прагматичної і принципової політики" щодо Росії.

У документі також йдеться про намір уряду зміцнювати зв'язки з Китаєм, Індією, Японією і Кореєю, Центральною Азією і Близьким Сходом.

Порівняно з ініційованим варіантом, під час обговорення в комітеті текст резолюції зазнав незначних змін, включаючи додавання приміток про повернення біженців, а також про розвиток співпраці з країнами південноамериканського, африканського і океанічного регіонів. Частина про європейську інтеграцію була винесена окремим пунктом. У ній говориться, що Грузія буде зміцнювати партнерство з дружніми європейськими країнами і стратегічними партнерами: Великобританією, Німеччиною, Францією, країнами Балтії та Вишеградської групи.

Крім того, до постанови додано абсолютно новий пункт, який стосується міждержавних судових розглядів з Російською Федерацією.

Зараз у Грузії в Страсбурзькому суді розглядається дві міждержавні судові справи з Росією – щодо серпневої війни і практики масових переслідувань, арештів, нападів і вбивств грузинського населення на окупованих територіях і вздовж лінії окупації, наприклад тортури і вбивство Арчіла Татунашвілі.

Чергова суперечка з приводу масової депортації громадян Грузії з Росії закінчилася перемогою Грузії, хоча Європейський суд з прав людини ще не привів її у виконання рішення і компенсація поки не виплачена. Війна між Росією і Грузією також розслідується Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: