У Чернівцях червонокнижних риб вирощують завдяки сонячної енергостанції

Науковці Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ імені Ю. Федьковича вирощують три види рідкісних місцевих риб за допомогою сонячних панелей, що забезпечують роботу насосів у лабораторії.

Про це пише МБ.

У рамках проєкту у лабораторії інституту встановили невеличкі басейни, де вирощують здебільшого три види рідкісних місцевих риб – стерлядь, марену та вирезуба. Усі вони занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. А стерлядь та марена – ще й до Європейського червоного списку. Їх заборонено виловлювати.

Штрафи величезні: за одну виловлену стерлядь вас оштрафують на 40 тисяч, вирезуба – 10 тисяч гривень. Ці риби водяться у басейнах Дністра, проте їхня популяція під загрозою зникнення. От науковці і взялися "допомогти" цим видам риб виживати.

Керівником проєкту є директор інституту, доктор біологічних наук, професор Михайло Марченко. Він пояснює, яке значення мають сонячні батареї у проєкті:

"Нові технології потребували іншого підходу до енергетики. Бо ми не можемо перервати біотехнологічний процес, коли вимкнули електроенергію. Тож із виробничих необхідностей були змушені перейти на зелену енергетику".

Справа в тім, що рибам потрібне постійне насичення киснем. Якщо ж вимикається електроенергія, насоси припиняють працювати і риба починає отруюватися власними продуктами життєдіяльності. За пів години вона гине. Враховуючи, як часто у Чернівцях вимикають електропостачання, сонячні батареї стали справжньою необхідністю.

"Виростити в лабораторних умовах рибу – це не проблема. Але виростити рибу якісно – справжня наука. Наприклад, нашою оригінальною розробкою є введення до кормів личинок риб каротиносинтезвальних дріжджів. Причому даємо ці дріжджі не самим личинкам, а спочатку годуємо ними зоопланктон (дафнії та артемії, рід дрібних ракоподібних). Отож ці дріжджі споживає зоопланктон, який з'їдають личинки риб. Відповідно цей "живий корм" вже збагачений життєвоважливими поживними речовинами", – пояснює доктор біологічних наук, доцент кафедри біохімії та біотехнології ЧНУ Олексій Худий.

Та вся праця зникла би марно, якби не сонячні батареї. Бо пів години без роботи насосів, які насичують воду киснем, – і вся риба гине.

"Завдяки сонячній панелі ми тепер спокійно переживаємо вимкнення електропостачання в місті", – усміхається науковець.

Навіть у зимові короткі дні енергії, накопиченої сонячними панелями, вистачає для таких форс-мажорів.

"Сонячні батареї генерують електроенергію тільки тоді, коли світить сонце. Але завдяки тому, що до сонячного модуля були докуплені акумуляторні батареї, то поки в сонячний день відбувається перевиробництво електроенергії, заряджаються акумулятори. Коли в темний період доби сонця не вистачає, накопичена в акумуляторах електроенергія забезпечує роботу насосів", – каже Олексій Худий.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.