fbpx
Сьогодні
08:56 26 Гру 2020

Політв'язень Шумков розповів про катування в російській в'язниці

Колишній політв'язень Кремля Олександр Шумков, розповів, що під час перебування у в'язниці російські силовики катували його.

Про це він розповів BBC.

За даними російського слідства, ФСБ затримала його на автомобільному пункті пропуску під час спроби в'їзду в Росію.

"Коли отямився на території РФ, то у ФСБ пройшов через різне – били електричним струмом, надягали протигаз", – розповідає Олександр Шумков.

"Як мені потім вже у місцях відбування розповіли, це їхній улюблений метод катувати політичних чи військових в'язнів. Багато тих, хто відбуває строк у "централах" (СІЗО, за даними адвокатів і правозахисників, саме на цій стадії трапляється найбільше випадків катувань. – ред.) по 205-й чи 208-й статтях (Теракт чи організація незаконного збройного формування. – ред.) проходили через цю процедуру", – розповідає чоловік.

Після засудження його відправили у колонію міста Торжок Тверської області.

За словами Шумкова, у колонії знущання теж мали місце.

"Адміністрація колонії дивиться, хто з нових засуджених потенційно небезпечний. На прийомі пропонуються – хоча це не назвеш добровільною процедурою – різні приниження", – пригадує він.

Наприклад, замість туалетного паперу використовувати ганчірку, по якій ходили працівники колонії.

"Я відмовився і за це мене побили. При цьому згадували, що був на Майдані, воював на Донбасі і так далі", – додає Олександр Шумков.

Нагадаємо, херсонець Олександр Шумков, колишній охоронець лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша, 4 грудня 2018 року був засуджений у РФ до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що він з 17 листопада 2014-го по 23 серпня 2017-го брав участь у діяльності "Правого сектора", яка була "спрямована проти інтересів Росії".

24 грудня український політв'язень та військовослужбовець Збройних сил України Олександр Шумков був офіційно звільнений.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: