fbpx
Сьогодні
19:11 24 Гру 2020

У Зеленського заявили, що оприлюднені факти дають підстави для відсторонення Тупицького з посади голови КСУ

Фото: ukrinform.ua

Виклик голови Конституційного суду Олександра Тупицького до Генпрокуратури виправданий, а оприлюднені плівки дають підстави для його відсторонення з посади.

Про це заявив представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський, пише РБК-Україна.

Він також наголосив, що оприлюднені в ЗМІ плівки щодо голови КС Олександра Тупицького записані легально та ставлять під сумнів щонайменше його право продовжувати роботу в Конституційному суді.

Федір Веніславський переконаний, очільник КС викликаний 28 грудня до Генеральної прокуратури для вручення підозри щодо записів, на яких суддя Тупицький обговорює, яким чином фактично перешкоджати розслідуванню і діяльності суду.

"З наявної в мене інформації, плівки, які були записані в рамках проведення досудового розслідування, легальні і з усіма необхідними дозволами. Тобто суд дозволив проводити негласне стеження і зняття інформації. І саме це стало підставою, щоб було зареєстровано кримінальне провадження і пан Тупицький був викликаний для оголошення про підозру", – розповів представник президента.

За його словами, справа порушена за двома статтями – 384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) та 386 (перешкоджання з'явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку) Кримінального кодексу.

"Оприлюднені плівки, в яких фігурує голова КС Тупицький вже свідчить, що він не відповідає тим критеріям судді Конституційного суду, які закріплені в Конституції. Це – високі моральні якості, яких в такому випадку немає, і професіоналізм, який також під сумнівом. Думаю, цей факт є достатнім для того, щоб судді КС щонайменше на зборах, спеціальному засіданні, розглянули питання, чи може суддя Тупицький бути суддею Конституційного суду", – резюмував він.

На днях журналісти "Схем" із посиланням на запис розмови за участю Олександра Тупицького повідомили, що чинний голова КС, коли був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, за допомогою впливу та знайомств серед суддів сприяв заволодінню майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку у цьому підприємстві.

У жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури за участю СБУ записали розмову Тупицького в рамках кримінального провадження щодо колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який перебуває в розшуку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: