fbpx
Сьогодні
16:27 23 Гру 2020

У МЗС заявили, що Україна не отримувала від Ірану технічний звіт про катастрофу літака "МАУ"

Фото Reuters

Україна не отримувала від Ірану технічний звіт про збиванні літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" біля Тегерана.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Відповідно до 13 додатку Чиказької конвенції, у нас є незалежний орган із питань розслідування авіаційних катастроф, у нашій державі цю функцію виконує НБРЦА (Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами – ІФ). Я буквально півгодини тому спілкувався з керівником цього органу Ігорем Мішаріним, який жодним чином не підтвердив мені отримання будь-яких проектів із боку іранської сторони", – сказав Єнін у коментарі "Громадському радіо" у середу.

За його словами, відповідно до 13-го додатку Чиказької конвенції, іранська сторона має з самого початку поділитися з усіма учасниками цього технічного розслідування проектом визначеного звіту. Після цього Україна має його розглянути, подати свої пропозиції, зауваження, далі іранська сторона або приймає їх і враховує, або не враховує, про що надалі також будуть зроблені відповідні позначки перед тим, як звіт пройде на затвердження ради Міжнародної організації цивільної авіації (IKAO).

"Проблема в тому, що ми вже неодноразово чули від іранської сторони, що звіт готовий, що наразі завершується переклад. Я, повірте, ці слова чую останні два місяці мало не щотижня. Водночас на сьогодні ми можемо констатувати відсутність будь-яких документів, переданих українській стороні", – наголосив Єнін.

Заступник глави МЗС зазначив, що, згідно з Чиказькою конвенцією, якщо технічне розслідування не закінчується протягом одного календарного року з моменту катастрофи, іранська сторона зобов'язана оприлюднювати проміжний звіт.

"Тим не менш, це буде вже не перший проміжний звіт, і проміжний звіт по своїй суті не має юридичної сили, оскільки остаточний звіт технічного розслідування є тим фінальним документом, на якому надалі базуватиметься і кримінальне розслідування, і визначення відповідних сум компенсацій, про які ми також ведемо переговори з іранською стороною", – пояснив він.

Єнін зазначив, що поки що рано коментувати звіт, оскільки лише після завершення технічного розслідування буде коректно коментувати справжні причини авіакатастрофи.

"Можу відзначити лише, що українська сторона наполягає на об'єктивному та неупередженому розслідуванні, адже запит на справедливість в українському суспільстві, як і в інших країнах, які постраждали від зазначеної катастрофи, є дуже високим. І ми неодноразово наголошували на цьому іранській стороні, що будь-які спроби підкупити нас, обміняти правду на той чи інший рівень компенсацій у цьому випадку абсолютно не пройдуть", – заявив заступник міністра.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: