fbpx
Сьогодні
20:40 23 Гру 2020

РФ оголосила в розшук Марківа, Україна жорстко відреагувала

СК Російської Федерації звинуватив і оголосив в розшук військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, обвинуваченого в нібито вбивстві двох журналістів під Слов'янськом в травні 2014 року і раніше виправданого Міланським апеляційним судом.

Про це пише УНН з посиланням на повідомлення російського відомства.

"У Головному слідчому управлінні Слідчого комітету Російської Федерації розслідується кримінальна справа про вбивство в Україні російського громадянина Андрія Миронова", — заявили в СК РФ.

мзс

Міністерство закордонних справ України вважає постанову Слідчого комітету РФ щодо висунення "обвинувачення" військовослужбовцю Нацгвардії Віталію Марківу та оголошення його у міжнародний розшук нікчемною.

Про це йдеться в коментарі речника МЗС України Олега Ніколенко.

"Вважаємо, що постанова Слідчого комітету РФ щодо висунення "обвинувачення" військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу у вбивстві та оголошення його у міжнародний розшук є нікчемною. Слідчий комітет Росії вкотре вдається до підміни правоохоронних функцій виконанням політичних замовлень. Це стосується і питання використання Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань", — наголосив представник МЗС.

У відомстві підкреслюють, що Міністерство закордонних справ у повній мірі виконає свої функції і забезпечить захист прав та інтересів громадян України.

Крім того, національне центральне бюро Інтерполу в Україні направило до Генерального секретаріату Інтерполу інформацію про можливу провокацію з боку РФ щодо оголошення в розшук військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Про це пише пресслужба МВС.

"11 грудня 2020 року Національне центральне бюро Інтерполу в Україні направило до Генерального секретаріату Міжнародної організації кримінальної поліції інформацію про можливу спробу неправомірного використання інформаційної системи Інтерпол", — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в інформації, превентивно спрямованої Національним бюро в Україні в штаб-квартиру Інтерполу повідомлялося, що оприлюднення в відкритих джерелах інформації наміру Слідчого Комітету РФ оголосити старшого сержанта НГУ Віталія Марківа в міжнародний розшук з використанням інструментів Інтерпол суперечить ст. 3 Статуту організації та порушує правила обробки інформації, оскільки звинувачення Віталія Марківа є необґрунтованими й політично заангажованим.

арсен аваков

Так, генеральний секретаріат Інтерполу підтвердив отримання інформації та подякував українським колегам за співпрацю.

"Генеральний секретаріат підтверджує отримання Вашого повідомлення, наведеного нижче, і хотів би подякувати вашому Бюро за постійну участь в забезпеченні цілісності своїх баз даних Інтерполу", — йдеться у листі-відповіді, отриманому НЦБ України в той же день 11 грудня 2020 року.

Глава МВС Арсен Аваков підкреслив, що Національна поліція України системно моніторить інформацію по так званій "справі Марківа" і превентивно направила в Інтерпол відповідне попередження про можливу провокацію з боку РФ.

"Спроби путінського режиму організувати фейкову справу стосовно Нацгвардійця Віталія Марківа вже провалилися в суді Італії, тепер він намагається використовувати інструменти Інтерполу. Однак, Інтерпол — серйозна міжнародна організація, яка не допускає таких дешевих провокацій. Єдине, чого домігся слідком РФ — Віталій Марків поки не зможе подорожувати по Золотому кільцю Росії. Але так буде не завжди!", — заявив Аваков.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: