fbpx
Сьогодні
22:54 23 Гру 2020

Рада "відстояла" однакові тютюнові акцизи, - активісти

Надходження до бюджету додатково зростуть на 5 мільярдів гривень завдяки зростанню акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи).

Про це повідомили на пресконференції, яку організувала громадська організація «ЖИТТЯ», пише Громадський простір.

17 грудня Верховна Рада України відхилила правку №175 у законопроєкті №4065, яка передбачала зменшення податку на ТВЕНи (сигарети для IQOS, glo) та на сигарили.

«Податкові інструменти вважаються найбільш ефективними для скорочення поширеності куріння, одночасно забезпечуючи наповнення державного та місцевих бюджетів. Ми підрахували, що завдяки збільшенню акцизних ставок на ТВЕНи протягом наступних п'яти років (2021–2025 рр.) доходи Держбюджету від акцизу на ТВЕНи становитимуть 103 млрд грн», – сказав асоційований дослідник Київської школи економіки Павло Яворський.

Усі тютюнові вироби однаково шкідливі, тому важливо, щоб податки та ціни були високими, таким чином менше дітей та молоді почне курити.

«Тютюновим лобістам не вдалося протягнути свої правки та пограбувати країну на кілька мільярдів гривень. Уже з 1 січня акцизні ставки на сигарети, ТВЕНи та сигарили зрівняються в ціні, що призведе не лише до зростання надходжень до бюджету, але й до скорочення споживання тютюнових виробів», – сказав голова правління ГО «Життя» Андрій Скіпальський.

Щороку в Україні від хвороб, викликаних вживанням тютюну, помирає 85 тис. українців. Ці смерті можна попередити, якщо діти та молодь не потраплятимуть у пастку тютюнових компаній та не стануть залежними від нікотину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: