fbpx
Сьогодні
09:06 23 Гру 2020

Авіакатастрофа на Харківщині: суд відпустив командувача Повітряних сил під особисте зобов'язання

фото: Громадське

Печерський суд Києва відпустив під особисте зобов'язання командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова у справі про катастрофу Ан-26, унаслідок якої загинули 26 військових.

Про це повідомляє hromadske.

Зазначається, що таким чином суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт для Сергія Дроздова.

За даними слідства, Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де зазначалася можливість курсантам у двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. Однак усупереч процедурі це рішення не було затверджене заводом-виробником.

Таким чином, на думку слідства, Дроздов створив хибне уявлення у військовослужбовців у Харківській області про легальне та безпечне використання польотів конвеєром у курсантів й інших курсів, та в інших вправах. Така практика мала місце з квітня 2018 року по вересень 2020, навіть коли це не було передбачено плановими таблицями польотів та дозволами виробників літаків, зазначають слідчі.

«Крім того, командувачем Повітряних сил 1 березня 2019 року затверджено триступеневу концепцію системи льотної підготовки курсантів льотного факультету, а також у лютому 2020 року затверджено рішення керівництва ХНУПС, якими передбачено здійснення сумісної підготовки курсантів льотчиків та курсантів штурманів на літаку Ан-26 за рахунок палива, яке виділялися на підготовку курсантів льотчиків», ㅡ зазначив прокурор Антон Зеленський.

Це на думку слідства, і призвело до того, що на борту перебувала більша кількість курсантів.

Позиція Дроздова

Водночас адвокати підозрюваного просили залишити клопотання без задоволення, наголошуючи на тому, що підозра і ризики є необґрунтованими.

Сам Сергій Дроздов зазначив, що конвеєрні польоти на Ан-26 відбувались з часу побудови, особливо на військово-транспортних літаках.

«Завод-виробник видав нам інструкцію, видав нам рішення, далі експлуатація здійснювалась нами. Якби "Антонов" хотів, то під час ремонту він вклав би нам інструкцію-заборону, таких інструкцій, заборон в нас не було», ㅡ зазначив Дроздов.

Також він наголосив на тому, що спільні навчання не були заборонені і практикувались останні 29 років.

«Тому, казати про те, що це ноу-хау, неправильно. Воно було випробувано. Щодо перебільшення, то це вже безпосередньо відповідає людина, яка запустила літак, дозволила», ㅡ сказав Дроздов, наголосивши на тому, що питання щодо доцільності тієї кількості осіб, що перебувала на борту має вирішити суд.

Також командувач наголосив на тому, що найголовніша проблема у Повітряних силах ㅡ це недостатній контроль за керівниками на місцях, оскільки «це є ланка середнього управління». Над цим, за словами командувача, вони зараз працюють.

На поруки Дроздова хотіли взяти Михайло Забродський, Степан Полторак, Ірина Верещук, також відповідну заяву до суду надіслав Руслан Хомчак.

Окрім того, сьогодні суд узяв під варту керівника польотів військової частини А-4104 у Чугуєві Олександра Жука за підозрою у порушенні підготовки та правил польотів, недбалості, що призвело до катастрофи літака Ан-26. За даними слідства, Жук дозволив польоти у порушення планової таблиці, а саме – у так званий конвеєрний спосіб. Це, на думку слідства, призвело до того, що екіпаж дізнався про відмову лівого двигуна вже в повітрі й не зміг оперативно владнати проблему.

Нагадаємо, що Печерський районний суд Києва обрав начальнику військової частини на Харківщині, де розбився навчальний літак Ан-26, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: