fbpx
Сьогодні
23:41 21 Гру 2020

Голова КСУ фігурує у справі приватизації заводу на Донеччині, - "Схеми"

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький брав тіньову участь у приватизації Зуївського енергомеханічного заводу донецьким бізнесменом Владиславом Дрегером.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми».

Зокрема журналістам вдалось отримати копію записів розмови між Олександром Тупицьким та донецьким бізнесменом Владиславом Дрегером.

На зустрічі у жовтні 2018 року Дрегер записував розмову між чоловіками у межах співпраці зі слідчими Генпрокуратури та СБУ. Однак тоді записи проводились у рамках кримінального провадження щодо іншого судді ㅡ колишнього голови Вищого господарського суду України Віктора Татькова, який нині перебуває в розшуку.

Тупицький був добре знайомий з Татьковим ще з часів, коли працював головою Куйбишевського районного суду Донецька. Саме він познайомив Дрегера з суддями Ємельяновим і Татьковим. Ті, своєю чергою, у 2006-2010 роках впливали на судові рішення у справі про приватизацію Зуївського енергомеханічного заводу.

Як зазначають розслідувачі, у результаті Дрегер таки приватизував завод, а суддя Татьков став його співвласником. Тоді свої 40% заводу Татьков оформив на свою довірену особу Антона Яїцькова.

Судячи із записів, свою долю міг отримати навіть Тупицький ㅡ чоловіки згадують про частку у 4%.

плівки тупицького

Однак з обранням Віктора Януковича у донецького бізнесмена Владислава Дрегера виникла суперечка з його сином, Олександром Януковичем.

Зазначається, що у них був давній конфлікт щодо контролю над автобусними пасажироперевезеннями на Донеччині.

Проти Дрегера відкрили низку кримінальних проваджень, в тому числі щодо шахрайства з відчуженням майна Зуївського енергомеханічного заводу.

Щоб зберегти власність суддя Татьков запропонував переоформити весь завод на його довірену людину Антона Яїцькова. Після вирішення проблем відповідну частку заводу мали повернути Дрегеру.

Бізнесмен просидів у СІЗО майже три роки. Та після виходу у 2014 році на волю він, по суті, залишився ні з чим, а тому вирішив свідчити проти судді Татькова.

Дізнавшись про це, голова КСУ Тупицький зустрівся у жовтні 2018 року з бізнесменом та почав його відмовляти від цієї ідеї.

«Я просто прийшов на випередження цієї ситуації – що цією х*** займатися не варто. Якщо вона у когось десь і проскочила в думках, то нею займатися не варто. Хоча б стосовно мене особисто не варто, тому що вона нічим не закінчиться. Закінчиться лише сильно загостреними стосунками», ㅡ каже Тупицький на записах.

Дрегер запевнив суддю Тупицького, що хоче сконтактувати з Татьковим ㅡ той вже довгий час переховувався в Австрії.

На це Олександр Тупицький пропонував кілька варіантів «мирного вирішення» суперечки: вступити у перемовини та злітати до Татькова до Австрії або ж поділити та продати завод, що нині перебуває на непідконтрольній Україні території.

Також Тупицький пропонував «нацькувати СБУ» на суддю Татькова, адже той нібито навіть із Австрії має контроль над діяльністю заводу на окупованій території.

Однак всю цю допомогу Тупицький пропонував не безкоштовно.

«Вважали б ви за потрібне разом із ним чи кожен окремо дати мені яку-небудь копійку за участь у цих справах – напевно, я б не відмовився. Чому я маю відмовлятися, якщо я всередині колись стояв цього питання?», ㅡ сказав Тупицький.

Журналісти підтвердили справжність записів з кількох джерел у правоохоронних органах. Владислав Дрегер також підтвердив, що зустрічався у 2018 році з Тупицьким і той намагався переконати бізнесмена не давати свідчень проти нього та Віктора Татькова.

Наразі «плівки Тупицького» були виділені в окреме кримінальне провадження, в якому досліджується роль самого судді КСУ у приватизації заводу на Донеччині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: