fbpx
Сьогодні
16:04 20 Гру 2020

У Чехії реставрували меморіал присвячений українцям, які воювали на фронтах Першої світової війни та в складі УГА

У чеському місті Брно відреставрували монументальний меморіал, який присвячено українцям, які воювали у складі різних армій в часи Першої світової війни, а також солдатам Української Галицької Армії. 

Про це повідомив посол України в Республіці Чехія Євген Перебийніс.

За його словами, у меморіалі свій спочинок знайшли 154 полеглих українці.

"Вперше я відвідав цей меморіал на початку 2019 року під час візиту до м. Брно. Зізнаюся, я був вражений його величністю та емоційністю і, водночас… жахливим станом, в якому він перебував. Було абсолютно зрозуміло, що якщо не вжити невідкладних заходів, його можна просто втратити", – розповідає український посол.

Меморіал загиблих українцям у Брно

Меморіал до реставрації

На першому етапі реконструкції коштами допомогло міністерство закордонних справ України. Було відреставровано пам'ятник, підходи до нього, стіни, таблиці, написи тощо.

"Але залишалася ще прилегла до пам'ятника територія, на якій знаходиться кілька окремих могил, і яка загалом продовжувала справляти досить гнітюче враження. Цю частину роботи взяла на себе мерія м. Брно. Переговори, тендери, дзвінки, побоювання, що коронавірусна пандемія може перешкодити завершити проєкт. І ось нарешті, через понад рік після першого етапу, завершено і другий", – пише Перебийніс.

Навесні меморіал планують озеленити, а доглядати за ним буде місцева українська діаспора.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: