fbpx
Сьогодні
21:09 20 Гру 2020

У Литві головна ялинка світиться завдяки утилізації кавової гущі

У Литві головна ялинка, встановлена на Кафедральній площі Вільнюса, світиться завдяки утилізації використаної кавової гущі.

Проект реалізує виробник кави «Paulig», який протягом року збирав кавову гущу в основних бізнес-центрах столиці, передає obzor.lt.

Електроенергія з кавової гущі виробляється на одній з біогазових установок Литви. З 28 листопада головна ялинка Литви вже використала майже 4 000 кВт-год «зеленої» електроенергії, для виробництва якої знадобилося майже 7 тонн кавової гущі, або майже 7 мільйонів випитих чашок кави.

"Цьогоріч під час першого і другого карантину, коли частина підприємств перемістила роботу з офісів в будинки, кількість зібраної кавової гущі також значно зменшилася, – говорить Валдас Шидла, менеджер з маркетингу Paulig. – Складна для всіх ситуація все ж не завадила нам зібрати навіть більше, ніж необхідно, в цілому 30 тонн кавової гущі".

У Литві головна ялинка світиться завдяки утилізації кавової гущі

Згідно з підрахунками, з 28 листопада по 7 січня зелена красуня на Кафедральній площі використає 12 000 кВт-год електроенергії, на виробництво якої потрібно більше 21 тонни кавової гущі.

«Одна тонна кавової гущі утворюється після того, як буде випито близько 100 тисяч чашок кави, – зазначає ініціатор проекту. – При переробці такої кількості гущі виробляється близько 500 кВт-год електроенергії, якої достатньо для забезпечення щомісячних потреб в електроенергії двох статистичних сімей у Литві або пробігу у 2900 км на електромобілі BMWi3».

Добрива, які утворюються у результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам.

Раніше повідомлялося, що у Вільнюсі планують переробляти жир з ресторанів і кафе в електроенергію.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: