fbpx
Сьогодні
16:30 19 Гру 2020

Громадські організації просять Зеленського повернути партнерські пологи

Громадські організації просять президента України Володимира Зеленського повернути партнерські пологи.

Про це йдеться у зверненні організацій.

"Партнерські пологи – звична практика для українських пологових будинків уже понад 15 років. За даними анкетування 7000 породіль, проведеного ГО "Природні Права Україна", у 2019 році частка партнерських пологів становила 76%, що свідчить про поширеність в українському суспільстві цієї ефективної практики підтримки породіль. У розвинених країнах партнерські пологи є стандартом уже багато десятиліть. Утім, з березня 2020 року, після запровадження карантину, партнерські пологи виявилися забороненими в переважній більшості пологових будинків України внаслідок незаконних рішень місцевих та обласних департаментів охорони здоров'я.

Партнерські пологи регламентовані чинним Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 234 від 10.05.2007. Водночас із початку епідемії COVID-19 в Україні не ухвалено жодного нового наказу МОЗ України, який би скасовував право жінки на партнерські пологи. Крім того, 2 жовтня 2020 року МОЗ України звернулося до структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних державних адміністрацій листом із проханням реалізувати партнерські пологи на місцях. Також жодна з постанов Кабінету Міністрів України щодо запровадження карантинних обмежень не передбачала заборони партнерських пологів, – йдеться у зверненні.

За словами ГО, наслідком заборони партнерських пологів стає погіршення здоров'я матерів та дітей, бо, згідно з даними доказової медицини (27 досліджень, 15 858 жінок, 17 країн – Meghan A Bohren, Ellen D Hodnett, G Justus Hofmeyr, Carol Sakala, 2017), відсутність партнерської підтримки під час пологів збільшує ризики:

– кесаревого розтину (на 33%);
– інструментальних пологів та медикаментозного знеболення (на 11%);
– народження дитини з низькою оцінкою за шкалою Апгар на п'ятій хвилині (на 61%);
– негативного сприйняття жінкою своїх пологів (на 45%).

"Отже, просимо:

1. Скасувати відповідні заборони міських та обласних департаментів охорони здоров'я згідно зі ст. 43 Закону України "Про місцеві державні адміністрації".

2. Доручити Міністерству охорони здоров'я розробити порядок проведення партнерських пологів та перебування партнерів / партнерок з жінкою після пологів під час епідемії COVID-19 та спалахів інших інфекційних захворювань.

3. Зробити партнерську підтримку доступною для кожної жінки, яка її потребує. Це означає, що додаткові аналізи, якщо вони будуть умовою присутності партнера / партнерки, мають робитися за державний кошт", – закликають громадські організації.

Підписати петицію ви можете на сайті Електронних петицій Президента України.

У нас в родині троє дітей. І я чудово розумію, наскільки важливо бути присутнім на пологах. Першого разу переконала…

Posted by Yaroslav Yurchyshyn on Wednesday, December 16, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: