fbpx
Сьогодні
20:32 18 Гру 2020

Зеркаль заявила, що рішення Гааги щодо військових злочинів на окупованих територіях може затягнутися на роки

Український дипломат Олена Зеркаль переконана, що питання притягнення Росії до відповідальності за військові злочини в окупованому Криму та на Донбасі може тривати роками.

Про це в етері програми "Є СЕНС" на "5 каналі" заявила Олена Зеркаль.

Вона наголосила, що пов'язано це не лише з обсягом справи. А й з тим, що Україна не ратифікувала Римський статут – міжнародний договір, який визначає, зокрема, юрисдикцію суду.

Водночас Зеркаль зауважила, що це може вплинути лише на те, що українські прокурори зі свого боку не зможуть брати участі у процесі. А своїм зверненням до Гааги – Україна вже підтвердила те, що визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Тиждень тому в Гаазі повідомили, що розпочнуть процес щодо військових злочинів, скоєних проти України та спрямованих проти людяності на українському Сході та у Криму. Наступний крок – отримання дозволу на це розслідування.

"Так, це дуже довгі процеси. Ну а по факту проблема в тому, що ми не є стороною Римського статуту. І ми не в першій черзі. Спочатку розглядаються справи країн, які є членами. Вони сплачують внески. Ми не сплачуємо внески. Тому розраховувати на першочерговість не можемо, по-перше, а по-друге, вони розглядають в першу чергу справи, які трошки менші за обсягом, у нас, звичайно, дуже великий обсяг", – сказала Зеркаль.

Нагадаємо, 12 грудня канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуди дійшла висновку, що на даний час "існують розумні підстави вважати, що широкий діапазон діянь, скоєних в контексті ситуації в Україні, становлять воєнні злочини і злочини проти людяності в межах юрисдикції МКС".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: