fbpx
Сьогодні
16:40 18 Гру 2020

Зеленська взяла участь у обговоренні питання забезпечення гендерної рівності та можливостей

Фото: ОП

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у засіданні комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у межах "Партнерства Біарріц".

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

"За цей рік було зроблено декілька важливих кроків у розбудові рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків. Зокрема, Україна ввійшла до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт, який дає чоловікові право після народження дитини взяти 14-денну оплачувану відпустку, та почала активно діяти у напрямку створення універсального, гендерно чутливого публічного простору. Все це ланки одного ланцюга, який повинен забезпечити рівні права та можливості для всіх людей", – зазначила перша леді України.

Засідання комісії щодо гендерної рівності

Крім того, дружина Президента відзначила кроки у протидії домашньому насильству – розбудову мережі шелтерів, запуск роботи урядової гарячої лінії із запобігання домашньому насильству.

"Загалом мені здається надзвичайно важливим пропрацювати весь ланцюжок реагування на випадки домашнього насильства: від телефонного дзвінка на гарячу лінію та виїзду Національної поліції до надання психологічної та медичної допомоги. Це має працювати злагоджено, а не бути галочкою у звітному документі", – зауважила Олена Зеленська.

У підсумку, в Кабміні затвердили наступний план дій на наступний рік у 5 напрямках:

  • реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов'язаних із народженням дитини та доглядом за нею, – батько й мати матимуть однакові можливості щодо декрету;
  • розвиток інклюзивного та гендерно чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення, – люди з особливими потребами матимуть рівний доступ до інфраструктури;
  • наскрізна інтеграція гендерного компоненту в освітній процес – хлопці та дівчата матимуть однаковий доступ до освіти незалежно від вибору професії;
  • забезпечення ефективної реалізації законодавства у сфері протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству – держава готова стати на захист постраждалих шляхом створення нових притулків, кімнат кризового реагування та надання різних видів допомоги;
  • зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків – за один вид діяльності має бути рівна оплата праці незалежно від статі.

Засідання комісії щодо гендерної рівності

Довідка

З ініціативи першої леді України Олени Зеленської 11 вересня 2020 року Україна стала повноправною учасницею міжнародного "Партнерства Біарріц", яке було започатковане лідерами країн Групи семи (G7) – Канадою, Францією, Німеччиною, Італією, Японією, Великою Британією та США – з метою посилення відповідальності "Великої сімки" та консолідації зусиль інших держав для досягнення рівних прав і можливостей у суспільстві та відсутності обмежень за будь-якими ознаками.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: