fbpx
Сьогодні
22:01 17 Гру 2020

П'ять переможців конкурсу EastCode будуть впроваджувати IT-рішення для громад на сході України

П'ять переможців конкурсу EastCode впроваджуватимуть IT-рішення для громад на сході України.

Про це повідомляє Східний варіант.

Понад 100 команд з усієї України запропонували інноваційні цифрові рішення для розв'язання актуальних проблем місцевого розвитку громад Донеччини та Луганщини.

Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями обрали переможців національного конкурсу ІТ-рішень для громад східної України «EastCode», який відбувся в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за організаційної підтримки Платформи кар'єрного розвитку Happy Monday та агентства інновацій Center42 та за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швейцарії, Швеції та Канади. Ці проєкти отримають фінансову та менторську підтримку для впровадження інноваційних ідей у громадах Донеччини та Луганщини.

Національний конкурс IT-рішень для громад східної України «EastCode» – це заклик до дій, спрямованих на збільшення досліджень, нових розробок та проєктів у галузі технологій, які сприятимуть перетворенню українських громад на процвітаючі цифрові спільноти. Нині цифрова трансформація громад є актуальною, адже органам місцевої влади, розташованим уздовж лінії зіткнення, де обмежено фізичний рух, потрібні спеціальні адаптивні інструменти в галузях е-демократії, доступу до послуг та охорони навколишнього середовища.

Онлайн курси

Конкурс тривав два місяці та відбувався в декілька етапів: зі 112 команд до півфіналу пройшли 35, які продовжили удосконалювати свої ідеї за підтримки менторів. У фінальний тур вийшли 15 команд. Інноваційні ідеї охоплювали широкий спектр рішень – від створення інтерактивних моніторингових мап, чатботів та застосунків до сервісів для забезпечення громад інструментами проведення публічних обговорень.

Перемогу в конкурсі здобули п'ять команд за трьома тематичними напрямками:

«Ефективне врядування та посилення участі громадян у прийнятті рішень»:

ГО «Центр об'єднаних рішень» із проєктом «OSBB.LIFE»

Ідеєю проєкту є створення та підтримка комплексного інформаційного рішення, спрямованого на вдосконалення системи управління та контролю звітності для організацій, які обслуговують житловий фонд. Це дозволить упорядкувати діяльність багатоквартирних будинків, зокрема обслуговування жителів, зекономить час, забезпечить своєчасність інформування мешканців і залучить більше жителів до прийняття рішень та впливу на процеси управління будинком.

Команда «Dream Team» із проєктом «Ecosystem Engage 4.0»

Команда проєкту вирішила представити цілковито інноваційне рішення для залучення дітей у процеси розробки та реалізації програм розвитку громад, використовуючи технологію симбіозу віртуального середовища, гейміфікації та доповненої реальності, зокрема за допомогою гри Minecraft як інструменту впливу та прийняття рішень. Маленькі жителі громад зможуть самостійно проєктувати власні міста, маючи широкі можливості для візуалізації та донесення своїх думок до управлінців.

«Охорона довкілля та сталий місцевий розвиток»:

Команда «Клуб рибалок України» з проєктом «EcoWater»

Бажаючи врятувати зникаючі водні ресурси областей, команда планує розробити мобільний застосунок – інтерактивну карту для громадського моніторингу водних ресурсів Донецької області, яка полегшить доступ до інформації завдяки візуалізації та аналізу даних державних органів. Команда прагне привернути увагу до стану водних ресурсів регіону, залучити громадськість до прийняття рішень та створення екологічних стратегій у громадах. Команда має широку мережу партнерів та однодумців, які готові сприяти максимальному поширенню нового рішення, а також брати участь у громадському контролі за дотриманням екологічної безпеки водних ресурсів регіону.

Команда «Waste Ukraine Analytics» із проєктом «Waste Ukraine Analytics»

Команда пропонує втілити першу в Україні B2B платформу для створення маркетплейсу в сфері поводження з твердими побутовими відходами, запроваджуючи кращі практики, які вже довели свою ефективність у країнах ЄС.

«Сучасні інструменти наближення публічних послуг до мешканців»:

Команда «advancenet» та їхня інноваційна ідея @AdvanceMentalHealthBot

Платформа для діагностики та реабілітації людей із посттравматичним стресовим розладом сприятиме психосоціальній реабілітації внутрішньо переміщених осіб та екскомбатантів. Платформа передбачає створення чатбота та нейронної мережі з розпізнавання діагностичних маркерів та прогнозування стану пацієнта. Команда сподівається, що проєкт підвищить якість життя вразливих категорій населення, допоможе їм пережити свій минулий досвід, стати стійкішими та продовжувати своє життя.

Окрім цього команда отримала додаткові відзнаку та фінансову підтримку від компоненту «Громадська безпека та соціальна згуртованість» Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Вітаючи переможців конкурсу, керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну зауважив, що цьогоріч команда ООН прагнула максимально швидко та ефективно відреагувати на сучасні виклики. «Ми раді підтримувати ініціативи для розбудови громад Донеччини та Луганщини. Пріоритетом нашої Програми залишається розвиток міцних і процвітаючих громад та забезпечення стійкого і сталого розвитку територій на сході України», – сказав пан Мунтяну.

У Харкові кафе вирішило брати додаткову плату з відвідувачів із ноутбуками

Фото unsplash.com

Директор департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації Денис Денищенко відзначив активну громадську позицію учасників: «На цьому заході зібрались креативні люди, небайдужі до розвитку своєї держави, чиї інноваційні рішення зможуть внести якісні зміни у життя мешканців громад східної України й нашої Луганщини. Такі заходи створюють необхідний майданчик, де інновації зароджуються, втілюються у життя та консолідуються».

Очільниця відділу координації проєктів міжнародної технічної допомоги департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької обласної державної адміністрації Світлана Почебут підкреслила важливість підтримки структурних змін у регіоні, яку надає ПРООН.

«Збройний конфлікт на сході України безперечно негативно вплинув на соціально-економічний потенціал Донеччини та Луганщини і водночас поставив перед нами багато викликів. Сьогодні стандартні шляхи вирішення більшості проблем в області є неактуальними, тому виникає необхідність реалізації інноваційних рішень, які стануть фундаментом нових якісних змін. Створення безпечного середовища для мешканців області, системи надання їм якісних публічних і адміністративних послуг є основним та безперечним пріоритетом стратегії розвитку Донецької області до 2027 року», – наголосила пані Почебут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: