fbpx
Сьогодні
15:20 16 Гру 2020

Рада ратифікувала угоду про стратегічне партнерство і вільну торгівлю з Британією

Верховна Рада ухвалила Закон "Про ратифікацію Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії".

Проєкт закону №0083 у цілому підтримали 303 народні депутати.

"Ратифікувавши цю угоду, ми виведемо відносини з Британією, нашим надійним другом і партнером, на якісно новий рівень. Будуть створені оптимальні умови для вільної торгівлі між нашими країнами, це сприятиме виходу українських компаній з їхніми товарами на ринок Великої Британії", – наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, презентуючи документ у Раді.

"Документ передбачає збереження преференційного доступу українських товарів на британський ринок та створення зони вільної торгівлі між нашими державами. 98% українського експорту не обкладатиметься митом. Починаючи з 2023 року, 100% промислової і сільськогосподарської продукції України будуть звільнені від сплати ввізного мита", – сказав Кулеба.

За словами очільника МЗС, завдяки цій угоді Україна посилить політичне партнерство з Великою Британією і перетворить його на стратегічне у сфері протидії російській агресії.

Як зазначив Кулеба, буде запроваджено новий формат відносин, який забезпечить регулярний обмін і погодження ключових міжнародних позицій між Лондоном та Києвом.

"Угода передбачає розвиток міграційного діалогу між Британією та Україною, в результаті якого умови поїздок українських громадян до Великої Британії будуть спрощені", – зазначив міністр.

Нагадаємо, що ця угода між Україною та Великою Британією була підписана Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном у жовтні 2020 року у Лондоні.

Зеленський заявляв, що ця угода має виняткову важливість як нова основа для двосторонніх відносин, зокрема в контексті виходу Великої Британії з Європейського Союзу.

Угода набуде чинності після виконання Великою Британією внутрішньодержавних процедур щодо її ратифікації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: