fbpx
Сьогодні
22:50 16 Гру 2020

Президент НАНУ: Кількість молодих учених скорочується сьомий рік поспіль

Фото: "Рубрика"

Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній стверджує, що наразі знекровлення української науки набуває катастрофічних масштабів, які межують з питанням про національну безпеку України.

Про це він розповів у інтерв'ю УП.

"В кризові 1990-ті відбувся відтік значної кількості дослідників в інші сфери діяльності та за кордон, тому сьогодні дуже відчутний брак середнього покоління. За якийсь час наука втратить і співробітників поважного віку, не поповнившись натомість молодими кадрами, для яких науковий фах у нашій країні вкрай непривабливий", – говорить Загородній.

Він відзначив, що із року в рік число молодих науковців скорочується:

"В 2019 році в наукових установах НАН України працювало 2270 молодих вчених, що на 15% менше, ніж у 2018 році. На 5% скоротилася чисельність молодих учених — кандидатів наук. Порівняно з 2013 роком ці показники становлять 32% і 24% відповідно".

Аби заохотити молодь залишитися в науці президент НАНУ вважає, що варто:

  • на конкурсних засадах створювати молодіжні дослідницькі лабораторії та суттєво збільшувати їхню кількість та обсяги їх фінансування
  • надавати молодим науковцям гранти на проведення наукових досліджень після захисту кандидатської дисертації
  • створити в академічних установах умови для кар'єрного зростання молодих науковців шляхом, зокрема призначати їх на науково-керівні посади
  • забезпечувати наукову молодь службовим житлом, що можливо шляхом держпідтримки.

Якщо не займатися всім цим зараз, науку навіть не доведеться руйнувати — вона природним чином помре ще до середини XXI століття, а може, й раніше. Просто тому, що не буде відтворюватися кадровий потенціал, – Загородній.

Нагадаємо, Рубрика взяла інтерв'ю в Анатолія Загороднього у його перші дні на посаді президента.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: