fbpx
Сьогодні
10:39 16 Гру 2020

Міністр пояснив, що Ситник залишається повноцінним директором НАБУ, незважаючи на рішення КСУ щодо бюро

16 грудня втрачають чинність окремі положення закону про Національне антикорупційне бюро України, які визнані неконституційними рішенням КСУ від 16 вересня, проте це жодним чином не змінило статусу Артема Ситника як директора НАБУ.

Про це написав міністр юстиції України Денис Малюська.

"Сьогодні втрачають чинність окремі положення закону про НАБУ, визнані неконституційними рішенням КСУ від 16/09/2020. Нагадаю, тоді своїм рішенням КСУ встановив 3-місячну відстрочку втрати чинності нормами закону… внаслідок рішення КСУ зараз не існує процедури призначення директора НАБУ", – написав Малюська у Facebook.

сьогодні втрачають чинність окремі положення Закону про НАБУ, визнані неконституційними рішенням КСУ від 16/09/2020…

Posted by Denis Malyuska on Tuesday, December 15, 2020

При цьому він додав, що рішення КС, яке набуло чинності, жодним чином не змінило статусу Ситника як директора НАБУ або статусу самого НАБУ: "НАБУ продовжує повноцінно працювати і виконувати свої функції… Артем Ситник залишається повноцінним директором НАБУ".

За словами міністра юстиції, план влади через сформовану ситуацією в цьому питанні передбачає дві частини.

  1. Перша частина полягає в тому, щоб повернути президенту повноваження призначати і звільняти директора НАБУ. "Єдиний можливий механізм такого повернення – зміни до Конституції. Проект таких змін зараз обговорюється народними депутатами", – зазначив він.
  2. Другий пункт плану полягає в тому, щоб на перехідний період (до набуття чинності змінами до Конституції) врегулювати окремі процедури функціонування НАБУ (які не стосуються призначення директора НАБУ) окремим законопроектом. "Такий законопроект вже підготовлено урядом і зареєстровано під №4437. Очікуємо на його розгляд парламентом уже цієї зими", – зазначив міністр.

За словами Малюськи, відповідно до такого плану, Ситник продовжить працювати директором НАБУ і виконувати свої функції або до дня обрання нового директора за новою процедурою (після змін до Конституції і закону про НАБУ), або до завершення терміну свого призначення – 16 квітня 2022 року (в цьому випадку його повноваження перейдуть до відповідного заступника).

"Директора НАБУ може бути звільнено раніше терміну, зазначеного вище, тільки в разі виникнення підстав, визначених частиною 4 статті 6 закону про НАБУ (звільнення за власним бажанням, призначення на іншу посаду, набуття громадянства іншої держави тощо). Жодної з таких підстав зараз не існує", – наголосив міністр юстиції.

Нагадаємо, що 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ.  Йдеться про повноваження президента України зокрема утворювати НАБУ, а також призначати та звільняти директора бюро.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: