fbpx
Сьогодні
18:30 14 Гру 2020

Степанов розповів, кому будуть безкоштовно робити щеплення від COVID-19

Україна повинна безкоштовно забезпечити вакциною від коронавірусу COVID-19 людей, що належать до груп ризику.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми порахували кількість населення, яке точно вимагає вакцинації. Цим має займатися держава. Це люди, які належать до групи ризику – за професійною ознакою (медичні працівники, працівники освіти, Нацполіція, соціальні служби), за медичними показниками, за віковим критерієм (старше 65 років). Загальна кількість таких людей становить 20 млн 866 тис., як мінімум цю кількість ми повинні забезпечити за рахунок держави. Саме тому ми закладали цифри в бюджеті 15,1 млрд грн, враховуючи цю кількість населення", – сказав міністр.

Степанов зазначив також, що Україна отримала підтвердження від міжнародної ініціативи COVAX щодо отримання 8 млн доз вакцини від COVID-19.

"Ми всі заявки подали до 14 грудня і отримали відповідне підтвердження від COVAX про отримання 8 млн доз вакцини. Наша заявка схвалена, розбивалася вона на дві заявки – перша за моїм підписом, друга за підписом міністра охорони здоров'я і міністра фінансів. Ми отримали підтвердження від COVAX , і в 2021 році, в 1 кварталі… Зараз чекаємо конкретної дати постачання", – сказав міністр.

Глава МОЗ також поскаржився на недофінансування медичної галузі в держбюджеті.

"Я не згоден з тією кількістю коштів, що виділяється на медицину. 15,1 млрд ми пропонували на вакцинацію, натомість там стоїть 2,36 млрд. Нас категорично не влаштовує цифра по фінансуванню медицини. При таких цифрах ми точно не зможемо підняти зарплату медпрацівникам. Слова подяки потрібно ще чимось підкріплювати, я сподіваюся, що фінансування медицини буде не за залишковим принципом. У бюджетному запиті ми подавали 296 млрд – з урахуванням вакцинації, реагування на епідемію – за фактом стоїть 159 млрд грн. Критично необхідний мінімум – потрібно ще плюс 57-60 млрд", – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: