fbpx
Сьогодні
15:43 14 Гру 2020

Експерти ФСБ із хімічної зброї причетні до отруєння Навального, - розслідування ЗМІ

Фото Reuters

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії причетна до отруєння відомого російського опозиційного політика Алєксєя Навального речовиною "Новічок" в аеропорту Томська.

Як передає "Європейська правда", про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider у співпраці з Der Spiegel і CNN.

За даними розслідування, ключову роль у замаху грав спеціальний підрозділ Інституту криміналістики ФСБ.

В ході розслідування виявлено троє співробітників ФСБ з цього підпільного підрозділу, які разом з Навальним їхали до Новосибірська, а потім поїхали за ним до Томська, де він і був отруєний. Ці оперативники, двоє з яких подорожували під прикриттям, – Олексій Александров, Іван Осіпов – обидва лікарі – і Володимир Паняєв.

фсбшники, які слідкували за навальним

Цих трьох підтримували і контролювали ще як мінімум п'ять співробітників ФСБ, деякі з яких також приїхали в Омськ, де був госпіталізований Навальний. Члени підрозділу спілкувалися один з одним протягом всієї поїздки, з раптовими піками спілкування незадовго до отруєння, а також в нічні години (за московським часом), коли Навальний виходив з готелю і прямував в аеропорт Томська.

Більш того, отруєння в серпні 2020 року, схоже, відбулося після багатьох років спостереження, яке почалося в 2017 році, незабаром після того, як Навальний вперше оголосив про свій намір балотуватися в президенти Росії.

Протягом 2017 року, а також в 2019 і 2020 роках оперативники ФСБ з підпільного підрозділу, що спеціалізується на роботі з отруйними речовинами, стежили за Навальним під час його поїздок по Росії, подорожуючи разом з ним більш ніж 30 співпадаючими рейсами в одні і ті ж пункти призначення.

Також можливо, що раніше були спроби отруїти Навального, в тому числі в місті Калінінграді всього за місяць до отруєння "Новічком" в Сибіру.

Раніше ОЗХЗ оприлюднила висновок щодо отруєння Навального. У ньому вказано, що у біоматеріалах російського опозиціонера виявили сліди агента, подібного до інших з групи "Новічок".

Про отруєння Навального стало відомо 20 серпня. Йому стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Літак здійснив термінову посадку в Омську, після чого російського опозиціонера госпіталізували в місцеву лікарню. Потім Навального евакуювали на лікування до Німеччини.
2 вересня уряд Німеччини заявило, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервнопаралітичну речовиною "Новічок".

При цьому Навальний заявив, що не сумнівається, що за його отруєнням стоїть президент РФ Володимир Путін.

Західні лідери вважають, що до отруєння причетні російські спецслужби. Російська сторона все відкидає.

Самого Навального виписали з клініки "Шаріте" після 32 днів лікування. Там його відвідала канцлер ФРН Ангела Меркель.

За інформацією The Guardian, західні спецслужби встановили причетність ФСБ Росії до отруєння Навального.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: