fbpx
Сьогодні
19:57 13 Гру 2020

Заборона на експорт лісу: в ЄС не згодні із заявою України про перемогу в суперечці

Європейська Комісія відреагувала на рішення арбітражу ЄС щодо заборони експорту з України лісу-кругляку. Напередодні Україна повідомила про перемогу в арбітражі, у Єврокомісії вважають, що перемога залишилася за Євросоюзом.

«Остаточне рішення комісії з врегулювання суперечок, створеної відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, встановило, що українська заборона на експорт всієї необробленої деревини несумісна з Угодою про асоціацію. Отже, очікується, що Україна якомога швидше скасує заборону на експорт», – ідеться в заяві на сайті комісії.

Арбітраж визнав право України обмежувати експорт лісу за певних обставин. Так, мораторій на експорт від 2005 року визнано цілком правомірним.

Водночас заборона від 2015 року має бути відкорегована з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності відповідно до статей 290 і 293 Угоди про асоціацію з ЄС, вважають в арбітражі.

«Рішення арбітражу підтвердило, що заборона України на експорт, введена у 2015 році на всю необроблену деревину, не дозволяє досягти жодної із цих законних цілей (щодо захисту навколишнього середовища і сталого лісокористування – ред.). І порушує Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, котра прямо забороняє експорт», – додається в заяві.

У Єврокомісії також нагадали, що підтримують зусилля України з боротьби із незаконною вирубкою лісу різними проєктами, спрямованими на підтримку охорони навколишнього середовища, державного врядування та сталого лісокористування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: