fbpx
Сьогодні
11:04 13 Гру 2020

В ООН закликають держави ввести надзвичайний кліматичний стан

Генсек ООН Антоніу Гуттеріш вважає, що світові лідери вживають недостатньо заходів для боротьби з глобальним потеплінням, а тому посадовець закликав їх запровадити надзвичайний кліматичний стан.

Про це Гуттеріш заявив на саміті з нагоди 5-ї річниці підписання Паризької кліматичної угоди, повідомляє Укрінформ.

"У Парижі ми пообіцяли зупинити підвищення температури на рівні 1,5 градусів. Ми взяли недостатньо зобов'язань, щоб цього досягти, навіть ці обіцянки не виконуються. Рівень вуглекислого газу рекордно високий. Якщо ми не змінимо курс, на нас чекає катастрофічне підвищення температури на понад 3 градуси у цьому столітті", — сказав наголосив він.

За словами генерального секретаря ООН, уже 38 держав оголосили надзвичайний кліматичний стан і тепер це мають зробити всі інші. Він також засудив представників G20, які "досі вкладають забагато грошей на виробництво та споживання викопного палива замість того, щоб розвивати низьковуглецеву енергетику".

На його думку, «надзвичайний кліматичний стан» має тривати, поки країни не досягнуть вуглецевої нейтральності, тобто ситуації, коли викиди вуглекислого газу компенсуються за рахунок вуглецево-негативних проєктів.

Для скорочення вуглецевих викидів у світі на 45% до 2030 року (у порівнянні з 2010 роком) та, відповідно, зупинки підвищення температури на рівні 1,5 градусів Антоніу Гуттеріш запропонував низку кроків:

  • встановити ціну на вуглець;
  • поступово припинити фінансування та надавати пільги для викопного палива;
  • припинити будівництво нових вугільних електростанцій;
  • змушувати платити за викиди вуглецю забруднювачів, а не всіх платників податків;
  • обов'язково розкривати інформацію про фінансові збитки через зміни клімату;
  • прописувати необхідність досягнення вуглецевої нейтральності в офіційних документах.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський взяв участь у Міжнародному саміті кліматичних амбіцій та заявив, що Україна до 2030 року прагне зменшити кількість парникових газів на 36-42%.

Як повідомляє Офіс президента, під час свого виступу президент розповів, що цьогоріч Україна особливо гостро відчула негативний вплив від зміни клімату: у низці регіонів тривала посуха знищила врожай, на сході країни сталися масштабні лісові пожежі, а на заході — руйнівні паводки.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: