У Facebook можуть забрати Instagram та WhatsApp

Федеральна торгова комісія (FTC) за підтримки 48 з 50 американських штатів подала антимонопольний позов проти Facebook. Компанію звинувачують у зловживанні панівним становищем на ринку для усунення конкурентів, обмеження свободи вибору споживачів і розмиванні захисту особистих даних.

Про це повідомляє DW.

У центрі конфлікту знаходиться питання про покупку Facebook сервісу обміну фотографіями Instagram і месенджера WhatsApp кілька років тому. Перший з них інтернет-гігант придбав за 1 млрд доларів, а другий – за 19 млрд доларів.

"Facebook систематично проводить стратегію, спрямовану на усунення конкурентів, включаючи покупку менш великих суперників, таких як Instagram в 2012 році і WhatsApp в 2014 році", – заявила FTC. У своєму позові комісія просить суд зобов'язати Facebook продати обидва додатки.

Генпрокурор Нью-Йорка Летіша Джеймс також назвала критично важливим "заблокувати хижацьке придбання компаній і відновити довіру на ринку".

"Вони (Facebook – Ред.) звузили вибір для споживачів. Вони задушили інновації і підірвали захист особистої сфери мільйонів американців", – пояснила вона позицію позивачів.

Позов комісії у Facebook вважають несправедливим. Концерн звинуватив владу США в "перегляді історії" з метою покарати успішних підприємців, нагадавши, що FTC спочатку схвалила покупку Instagram і WhatsApp.

"І ось тепер уряд хоче все переробити, посилаючи американському бізнесу крижане попередження про те, що ніяка угода не може бути остаточною", – підкреслюється в заяві Facebook.

Технологічні гіганти вже зіткнулися з серйозним тиском з боку адміністрації Дональда Трампа, а обраний президент США Джо Байден вже заявив, що слід розглянути питання про розподіл таких компаній, як Facebook.

Той факт, що думки демократів і республіканців у цьому питанні збігаються, викликає тривогу в Кремнієвій долині.

"Ці судові процеси ознаменували собою важливий поворотний момент у боротьбі за приборкання IT-монополій і більш активне впровадження антимонопольного законодавства", – заявив в інтерв 'ю агентству AP Алекс Харман, представник американського НКО із захисту прав споживачів Public Citizen.

Нові позови проти Facebook можуть змінити баланс сил в IT-секторі світової економіки. Крім того, в середині грудня Єврокомісія планує оприлюднити новий законопроєкт про цифрові послуги в ЄС, що зобов'язує інтернет-гігантів більш ретельно контролювати свій контент.

Свіжі дописи

  • Новини

Початок тижня принесе Україні тепло до +25 та дощі у деяких регіонах

У понеділок, 29 квітня, майже на всій території України без опадів, окрім південно-східних частин країни,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: в Ізюмі на Харківщині відновили амбулаторію

В Ізюмі Харківської області завдяки закордонним організаціям відновили амбулаторію №2. Про це повідомила Харківська обласна… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

На київську сцену після прем’єри у бомбосховищі: Миколаївський театр приїжджає з виставою “Проста українська скіфська баба”

У Києві відбудуться гастролі Миколаївського академічного художнього драматичного театру з моновиставою "Проста українська скіфська баба"… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У британській розвідці проаналізували скасування в росії традиційної ходи “Безсмертний полк”

Уже другий рік поспіль у російській федерації скасовують традиційну ходу "Безсмертний полк" на 9 травня,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У столичному “Експоцентрі України” з’явився кримський куточок: навіщо це рішення

За ініціативи української співачки кримськотатарського походження Джамали та фестивалю "Книжкова країна" в Оранжереї "Виставки досягнень… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

В МОК пообіцяли карати спортсменів рф за політичні висловлювання на Олімпіаді “аж до виключення з Ігор”

У разі політичних висловлювань на Олімпійських іграх в Парижі російські спортсмени будуть негайно покарані, аж… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.