fbpx
Сьогодні
16:27 13 Гру 2020

У Facebook можуть забрати Instagram та WhatsApp

Федеральна торгова комісія (FTC) за підтримки 48 з 50 американських штатів подала антимонопольний позов проти Facebook. Компанію звинувачують у зловживанні панівним становищем на ринку для усунення конкурентів, обмеження свободи вибору споживачів і розмиванні захисту особистих даних.

Про це повідомляє DW.

У центрі конфлікту знаходиться питання про покупку Facebook сервісу обміну фотографіями Instagram і месенджера WhatsApp кілька років тому. Перший з них інтернет-гігант придбав за 1 млрд доларів, а другий – за 19 млрд доларів.

"Facebook систематично проводить стратегію, спрямовану на усунення конкурентів, включаючи покупку менш великих суперників, таких як Instagram в 2012 році і WhatsApp в 2014 році", – заявила FTC. У своєму позові комісія просить суд зобов'язати Facebook продати обидва додатки.

Генпрокурор Нью-Йорка Летіша Джеймс також назвала критично важливим "заблокувати хижацьке придбання компаній і відновити довіру на ринку".

"Вони (Facebook – Ред.) звузили вибір для споживачів. Вони задушили інновації і підірвали захист особистої сфери мільйонів американців", – пояснила вона позицію позивачів.

Позов комісії у Facebook вважають несправедливим. Концерн звинуватив владу США в "перегляді історії" з метою покарати успішних підприємців, нагадавши, що FTC спочатку схвалила покупку Instagram і WhatsApp.

"І ось тепер уряд хоче все переробити, посилаючи американському бізнесу крижане попередження про те, що ніяка угода не може бути остаточною", – підкреслюється в заяві Facebook.

Технологічні гіганти вже зіткнулися з серйозним тиском з боку адміністрації Дональда Трампа, а обраний президент США Джо Байден вже заявив, що слід розглянути питання про розподіл таких компаній, як Facebook.

Той факт, що думки демократів і республіканців у цьому питанні збігаються, викликає тривогу в Кремнієвій долині.

"Ці судові процеси ознаменували собою важливий поворотний момент у боротьбі за приборкання IT-монополій і більш активне впровадження антимонопольного законодавства", – заявив в інтерв 'ю агентству AP Алекс Харман, представник американського НКО із захисту прав споживачів Public Citizen.

Нові позови проти Facebook можуть змінити баланс сил в IT-секторі світової економіки. Крім того, в середині грудня Єврокомісія планує оприлюднити новий законопроєкт про цифрові послуги в ЄС, що зобов'язує інтернет-гігантів більш ретельно контролювати свій контент.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: