fbpx
Сьогодні
20:42 12 Гру 2020

Винних у злочинах на Донбасі шукатимуть 120 країн: в Офісі генпрокурора розповіли подробиці

Фото Reuters

Рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі розслідувати військові злочини в Криму і на Донбасі означає, що до розшуку і затримання винних будуть залучені 120 країн.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповіла заступниця начальника департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора України Зера Козлиєва.

"Для України це важливий крок, який свідчить не про те, що у нас якась робота закінчилася, а більше про те, що попереду її дуже багато. На цій стадії, якщо досудова палата МКС прийме рішення про відкриття розслідування, надалі багато буде залежати від того, як діятиме Україна – сприяти цьому розслідуванню, надавати відповідну інформацію, доказову базу, яка підтверджує ті чи інші факти вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності на тимчасово окупованих та непідконтрольних Україні територіях", – розповіла вона.

Козлиєва зазначила, що на національному рівні є багато перепон для притягнення осіб до відповідальності й до розслідування цих злочинів:

"Це і відсутність доступу до територій, до конкретних осіб, які переховуються на окупованих територіях, у Росії. І це також питання юрисдикції, тому що є низка осіб, які наділені імунітетом, що не дозволяє нашим правоохоронним органам притягати цих осіб до відповідальності".

На запитання, чи можна притягнути до відповідальності Росію, або певних осіб на території РФ, представниця прокуратури відповіла:

"Коли МКС почне розслідувати справу, включається багато нових механізмів. Як мінімум понад 120 країн включають свої механізми для розшуку та затримання всіх винних у цих злочинах. Рано чи пізно все одно ці особи відповідатимуть перед судом. Розслідування можливе і без безпосередньої участі цих осіб у суді, але це буде юридичним підтвердженням і визнанням факту вчинення злочину, зокрема найвищими посадовими особами. Для українських судів складно розслідувати провадження щодо топ-посадовців іншої країни, щоб довести їхню провину і вимагати виконання рішення суду – така юрисдикція є лише в МКС".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: