fbpx
Сьогодні
10:51 12 Гру 2020

У Гаазі завершили вивчення ситуації щодо агресії проти України та вбачають широкий діапазон військових злочинів

Канцелярiя прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуди дiйшла висновку, що на даний час "існують розумні підстави вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних в контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини і злочини проти людяності в межах юрисдикції МКС".

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на пресслужбу суду.

Бенсуда заявила про це під час оголошення про завершення попереднього розслідування в справі щодо ситуації в Україні (конфлікту на Донбасі й анексії Криму).

"Цi висновки, якi будуть розглянутi бiльш детально у нашiй щорiчнiй Доповiдi щодо результатів проведення попереднього розслідування, включають три великі групи віктимізації: (i) злочини, скоєнi в контекстi військових дiй; (ii) злочини, скоєнi пiд час затримань; та (iii) злочини, скоєнi в Криму. Крiм того, моя канцелярiя дiйшла висновку, що цi злочини, вчиненi рiзними сторонами конфлiкту, також були достатньо серйозними, як з кількісної, так i з якiсної точки зору, щоб вимагати розслідування моєю канцелярією", – заявила прокурор.

Фату Бенсуда додала, що її термін перебування на посаді прокурора МКС наближається до завершення.

Тим часом, додала вона, її канцелярiя буде робити "все необхiдне, щоб забезпечити цiлiснiсть майбутніх розслідувань щодо ситуації в Україні".

Рухаючись у напрямку наступної стадії стосовно ситуації в Україні, я повною мiрою розраховую на пiдтримку влади України, а також однаково закликаю до спiвпрацi всi сторони конфлiкту, – сказала прокурор.

У МЗС України виступили з вітанням такого висновку.

"Упевнені, що залучення інструментів Міжнародного кримінального суду дозволить притягнути до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях Криму та Донбасу. Незалежно від їхніх політичних посад, на лаві підсудних мають опинитися всі особи, які вчиняли і вчиняють страшні злочини проти України та Українського народу", – наголошують у міністерстві.

Також у МЗС роз'яснили, що у рамках наступного етапу справа передається на розгляд суддів Досудової палати Міжнародного кримінального суду для ухвалення рішення про відкриття повноцінного кримінального розслідування.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: