fbpx
Сьогодні
10:07 10 Гру 2020

Венеціанська комісія розкритикувала рішення КСУ і рекомендувала повернути позбавлення волі за брехню в деклараціях

English version here

Венеціанська комісія розкритикувала рішення КСУ щодо антикорупційної реформи і запропонувала Верховній Раді варіант вирішення конституційної кризи в Україні.

Про це йдеться в опублікованій думці ВК щодо строкового запиту президента Володимира Зеленського, передає "Ліга".

У комісії заявили, що рішення КСУ не має чіткої аргументації, не базувалося на міжнародно-правових нормах і могло бути прийнято з порушенням процедури – невирішеним конфліктом інтересів суддів. Воно підірвало не тільки антикор-реформу, а й довіру до конституційного правосуддя в цілому, вважають в ВК.

При цьому комісія підкреслила, що боротьба з корупцією важлива, але також важливо, щоб виконавча і законодавча гілки влади виконували рішення КСУ, а сам суд – слідував процедурам і логіці своїх попередніх рішень.

У ВК вважають, що Верховній Раді варто зберегти обов'язок для чиновників (в тому числі суддів і прокурорів) декларувати активи і зберегти санкції за умисне недостовірне декларування. При цьому парламенту варто виконати рішення КСУ, витлумачивши його в світлі Конституції і міжнародних стандартів.

У ВК пропонують Раді:

  1. Зберегти статтю про кримінальну відповідальність за умисне недостовірне декларування. При цьому санкції можуть бути деталізовані й включати позбавлення волі, якщо сума недостовірно задекларованих активів перевищує певний поріг
  2. Можна відновити повноваження НАЗК з контролю за чиновниками (крім суддів), так як на них не поширюється рішення КСУ;
  3. Для нагляду НАЗК за суддями може бути створений механізм скарг або звітів у відповідний судовий орган. Таким органом може стати ВККС, але тільки після перезавантаження і включення в його склад професійних, чесних і незалежних членів. Для нагляду за суддями КСУ в НАЗК може бути передбачений інший механізм;
  4. Щоб знизити ризики можливого тиску НАЗК на суддів також можна:
  • посилити громадський контроль за НАЗК відповідно до стандартів GRECO;
  • деякі слідчі повноваження НАЗК можуть бути сформульовані в більш вузькому сенсі/можна ввести деякі процесуальні виключення або процесуальні гарантії для суддів.

Раніше повідомлялося, що 25 листопада Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії із запитом здійснити термінову оцінку ситуації, викликаної рішенням КСУ від 27 жовтня, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства з урахуванням цього рішення.

Венеційська комісія відповіла на запит Зеленського: Перевірка декларацій суддів не суперечить міжнародним стандартам.

У Верховній Раді пропонують ухвалити окремим законом особливості складання НАЗК протоколу про адміністративні правопорушення щодо суддів і суддів Конституційного Суду.

Нагадаємо, що у Раді зареєстрували законопроект, що відновлює повноцінну роботу НАЗК.

Раніше глава НАЗК заявив, що президент має ветувати компромісний закон про брехню в деклараціях. 4 грудня Верховна Рада прийняла компромісний законопроєкт 4460-д. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: