fbpx
Сьогодні
12:33 10 Гру 2020

У США вперше в історії запустили біржові торги водою. Все через зміни клімату

Торгувати ф'ючерсами на воду почали через зростаючу проблему з водопостачанням у світі, яка буде посилюватися.

На Уолл-Стріт стартували торги водою, повідомляє агентство Bloomberg.

Зазначається, що за допомогою цих контрактів можна буде захистити великих споживачів води, наприклад, фермерів, а також сферу електроенергетики від коливань цін на воду.

Ф'ючерси на воду прив'язані до індексу Nasdaq Veles California Water Index, який був запущений в 2018 році. Він вимірює середньозважену ціну на воду.

Контракт на січень 2021 року, що набув чинності напередодні, складався з двох угод. Розрахунок за ф'ючерсами здійснюється фінансово, фізичне постачання води не потрібно. В один контракт входить 3,26 мільйона галонів води. Згідно з інформацією CME Group Inc., ф'ючерси покликані допомогти водокористувачам управляти ризиками і краще узгоджувати попит і пропозицію.

Керівник відділу індексації акцій і альтернативних інвестиційних продуктів CME Тім МакКорт розповів, що зараз два мільярди людей живуть в країнах, де є проблема з водою, а за чотири роки майже дві третини світу можуть зіткнутися з нестачею цього ресурсу.

"Ідея управління ризиками, пов'язаними з водою, безумовно, набуває все більшого значення", – пояснив МакКорт.

У компанії пояснили, що до 2025 року близько дві третини населення світу зіткнуться з нестачею прісної води.

"Зміна клімату несе зростаючий ризик для бізнесів і спільнот по всьому світу, а особливо для 1,1-мільярдного ринку води в Каліфорнії", – заявив Тім Маккорт, виконавчий директор CME Group.

У CME Group хочуть навчитися краще передбачати воду в довгостроковій перспективі і знизити ризики перебоїв водопостачання. Як відзначили в Business Insider, ймовірно, ф'ючерси на воду будуть більш популярними у фермерів, ніж у інвесторів – вони дозволять застрахуватися або поставити на перебої з поставками води.

При цьому один з найвідоміших світових інвесторів Майкл Бьюррі, за даними журналістів, також розглядає можливість вкладень у водяні ф'ючерси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: