fbpx
Сьогодні
23:28 10 Гру 2020

Український вчений вперше отримав грант дослідницької ради ЄС

Фото: univ.kiev.ua

Старший науковий співробітник хімічного факультету КНУ імені Шевченка доктор наук Павло Михайлюк став першим українцем, який отримав європейський грант у сфері органічної хімії

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на журнал Європейської дослідницької ради.

"За допомогою свого гранту Михайлюк сподівається вирішити питання (бензолових сполук – ред.) та сприяти розвитку медицини, використовуючи нові ізостери – молекули з подібною формою та властивостями. Обмін однієї біологічно активної ізостери на іншу дозволяє підвищити біологічні та фізичні властивості сполуки, не вносячи істотних змін у хімічну структуру. Команда Павла Михайлюка розробить інноваційні біоізостери, які будуть включені до кількох противірусних, протизапальних та гіпотензивних препаратів", – йдеться у повідомленні.

Як пояснили у ERC, одним з найпоширеніших структурних елементів у хімії є так зване бензольне кільце (цикл атомів і зв'язків у молекулі). На сьогодні понад 500 ліків, включаючи аспірин та парацетамол, складаються з речовин, що містять бензол. При цьому фармацевтичні компанії намагаються розробляти та поставляти на ринок нові ліки з використанням таких "будівельних блоків" з елементами бензолу. Метою є знайти так звані безпатентні еквіваленти наявним лікарським засобам та посилити їх лікувальні властивості.

Грант передбачає фінансування в обсязі 1,9 мільйона євро протягом 60 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: